zadanko z rówaniem prostej
tomek : A oto kolejne moje zdanie jakie musze umieć,:
napisz równanie płasczyzny w postaci ogólnej zawierajacą prostą l1 i punkt A(1,2,1)
| | ⎧ | x−2y+z−2=0 | |
| l1 | ⎩ | 2x−y+3z−4=0 |
|
wektor normalny
→
n1 [1,−2,1]
→
n [2,−1,3]
n1 x n2 [−5,−1,1]
i co dalej z tym zrobić

?
bardzo prosze o jakąś pomoc
19 wrz 22:51
Vizer: Wyznacz sobie jeszcze 2 punkty należące do tej prostej i już masz 3 punkty, które należą do tej
płaszczyzny i teraz łatwo można ją wyznaczyć.
19 wrz 23:11
pigor: ... , no to masz już wszystko jeśli dobrze policzyłeś iloczyn wektorowy , więc podstaw ten
wektor i dany punkt do równania płaszczyzny przez jeden punkt
A(x−xo)+B(y−yo)+C(z−zo)=0, to otrzymasz
−5(x−1)−1(y−2)+1(z−1)=0 ⇔ −5x+5−y+2+z−1=0 ⇔ −5x−y+z+6=0 ⇔
5x+y−z−6=0 − szukane
równanie płaszczyzny . ...
19 wrz 23:17
tomek : a to nie może byc tak ze jak mam popdany punkt przez który przechodzi płasczyzna A(1,2,1) no i
badz co bądz mam juz obliczony wektór normalny czyli prostopadły N [−5,−1,1] to tyle michyba
juz wystarczy, prawda
19 wrz 23:18
pigor: ... a teraz jestem w kropce, czy nie pospieszyłem się
19 wrz 23:20
Vizer: pigor ja może się nie znam, bo nie czuję się mocny w geometrii analitycznej, ale wydaje mi
się, że iloczyn wektorowy n1 i n2 stworzy nam wektor równoległy do prostej l1, więc nie
możemy go użyć w równaniu ogólnym, bo tam potrzebujemy wektor normalny do płaszczyzny.
19 wrz 23:22
pigor: ..powiem tak ,
wektor znaleziony przez kolegę, to wektor kierunkowy danej prostej w postaci krawędziowej ,
więc to co ja zrobiłem to jest płaszczyzna przez dany punkt i prostopadła do tej prostej ,
a nie przechodząca przez tę prostą , a twój sposób jest moim zdaniem dobry . ...
19 wrz 23:31
Vizer: No to teraz się zgadzam z Tobą
19 wrz 23:34
Basia:
wektory n
1 i n
2 są prostopadłe do płaszczyzn
ich iloczyn wektorowy jest prostopadły do każdego z nich
czyli równoległy do prostej i to wystarczy do napisania równania tej prostej
(ale nie do napisania równania płaszczyzny)
w równaniu
[a;b;c] jest wektorem kierunkowym prostej (czyli do niej równoległym)
teraz tak jak radził
Vizer
znajdź dwa dowolne punkty należące do tej prostej
i skorzystaj z równania płaszczyzny przechodzącej przez 3 punkty
ale może jest prostszy sposób ?
19 wrz 23:39
tomek : no tak, ale potzrebuje rówanie płasczyzny zawierającej prostą l i punkt A

, a jak znajśc te 2
punkty na prostej l
19 wrz 23:40
Basia:
prosta jest częścią wspólną płaszczyzn
x−2y+z−2=0
2x−y+3z−4=0
czyli układ równań
(1)*(−3)
−3x + 6y − 3z + 6 = 0
2x − y +3z − 4 = 0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−x + 5y + 2 = 0
x − 2 = 5y
(1)*(−2)
−2x+4y−2z+4 = 0
2x − y + 3z − 4 = 0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−3y + z = 0
3y = z
równanie prostej:
wybieram sobie
dowolne x
np. x=2 i x=7 (żeby się łatwo liczyło)
dla x=2 mam
mam punkt B(2;0;0)
dla x=7 mam
mam punkt C(7;1;3)
piszę równanie płaszczyzny wyznaczonej przez A,B i C
19 wrz 23:50
Basia:
no i coś się nie zgadza chyba
bo mój wektor normalny prostej jest zupełnie inny niż Twój iloczyn wektorowy
gdzieś musi być błąd (albo tu, albo tu, albo w ogóle źle myślę)
19 wrz 23:53
Vizer: W zadaniu masz prostą przedstawioną w postaci krawędziowej, bo jest to prosta powstała poprzez
przecięciu się dwóch płaszczyzn, to co tam masz to układ równań z trzema niewiadomymi i dwoma
równaniami więc jedno z nich możesz traktować jako parametr czyli np. dla z = 0 i liczysz
sobie co Ci wychodzi itd.
19 wrz 23:53
Basia: ale równanie, które napisał pigor jest błędne
on tam użył współrzędnych punktu A, a przecież A nie należy do tej prostej
19 wrz 23:57
Vizer: Basiu chyba w tym drugim układzie jak liczysz to powinno być +3y
19 wrz 23:57
Basia: oczywiście; ale chyba i tak nie wyjdzie to samo
3y + z = 0
3y = − z
czyli będzie
może jeszcze gdzieś jest jakiś błąd rachunkowy ?
20 wrz 00:02
pigor: ... napisz równanie płaszczyzny w postaci ogólnej zawierającą prostą l
1 i punkt A=(1,2,1)
⎧ x−2y+z−2=0
l1 ⎩ 2x−y+3z−4=0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
... o kurcze warto zauważyć tu, że dany punkt A spełnia równanie pierwszej płaszczyzny
danej prostej l
1 , bo 1−2*2+1−4= 0 , a więc leży na niej , a to oznacza, że
x−2y+z−2=0
to szukana płaszczyzna i koniec . ...

jaki stąd wniosek

... ano warto zawsze od tego zacząć szukanie płaszczyzny spełniającej dany warunek .
a tak ogólnie to tej płaszczyzny warto szukać z równania pęku płaszczyzn i nawet chciałem to
zrobić , ale jedna z nich wyzerowała mi parametr λ , stąd to rozwiązanie powyżej . ...
20 wrz 00:03
Basia:
co Ty pleciesz pigor
1 − 2*2 + 1 − 2 = 1−4+1−2 ≠0
2*1−2+3*1−4 = 2−1+3−4≠0
20 wrz 00:07
tomek : ja już sie w tym wszystkim pogubiłem
20 wrz 00:11
Basia:
i j z
1 −2 1
2 −1 3
(−1)2*[−6+1]i + (−1)3*[3−2]j + (−1)4[−1+4]z =
−5i − j + 3z
tomek źle policzył iloczyn wektorowy
teraz zgadza się z moimi obliczeniami
20 wrz 00:12
Basia:
metodą Sarrusa
i*(−2)*3 + j*1*2 + z*1*(−1) − [ z*(−2)*2 + i*1*(−1) + 3*1*j ] =
−6i + 2j − z − [−4z − i + 3j ] =
−6i+i + 2j−3j − z+4z = −5i − j + 3z
20 wrz 00:15
Vizer: Czego nie rozumiesz
tomaszu 
?
20 wrz 00:20
pigor: ...o kuuuuuuurcze

faktycznie, no to teraz łopatologicznie rzecz ujmując z równania pęku
szukam płaszczyzny przez daną prostą i dany punkt tak :
x−2y+z−2+λ(2x−y+3z−4)=0 i 1−2*2+1−2+λ(2*1−2+3*1−4)=0 , gdzie −4+λ*(−1)=0 ⇔
⇔
λ=−4 ⇒ x−2y+z−2−4(2x−y+3z−4)=0 ⇔ x−2y+z−2−8x+4y−12z+16=0 ⇔
⇔ −7x+2y−11z+14=0 ⇔
7x−2y+11z−14=0 − szukane
równanie płaszczyzny . ...
20 wrz 00:23
tomek : już cyba rozumiem, to co liczyła Basia to jest wzór na prosta l, policzyła potem dwa dowolne
punkty przez które przechodzą , a teraz zapomocą mam punkty A B C moge sobie smiało liczyć
wzór płasczyzny

dzięki wielkie Wam wszystkim
20 wrz 00:30
Basia:
i teraz wszystko się zgadza; krótko mówiąc lenistwo ukarane (moje i Wasze)
trzeba było od razu sprawdzić ten iloczyn wektorowy
20 wrz 00:31
Basia: tomek fajnie, że zrozumiałeś, ale sposób
pigora z równaniem pęku jest znacznie
szybszy i bardziej elegancki

spróbuj go przyswoić
20 wrz 00:34