Przedstaw wyrażenie w najprostrzej postaci i podaj jego dziedzinę :
Trip: 5x2−45/
/2x2−6x
19 wrz 18:09
Basia:
2x
2 − 6x ≠0
2x(x−3)≠0
x≠0 ∧ x−3≠0
x≠0 ∧ x≠3
D = R\{0;3}
| 5x2−45 | | 5(x2−9) | |
| = |
| = .... |
| 2x2−6x | | 2x(x−3) | |
dokończ; x
2−9 = x
2−3
3 = .....
19 wrz 18:13
Piotr:
witaj
Basiu 
znowu czas sie zgadza. 18:21
19 wrz 18:17
Piotr:
eee nie zgadza
19 wrz 18:18
Basia: Witaj
Piotrze 
a co tam; zakochani godzin nie liczą, a co dopiero minut
19 wrz 18:21
Piotr:
ale
Jakub juz to naprawial (bo bylo az 8 minut ! ) a teraz widze, ze jest 4, denerwuje
mnie to
19 wrz 18:23
Trip: To wyjdzie 5(x+3)/
/2x
Dobrze ?
19 wrz 18:26
Piotr:
dobrze
19 wrz 18:28
Trip: następnie :
16−x2/
/x2−4x=
19 wrz 18:29
Piotr:
wyznacz najpierw dziedzine.
19 wrz 18:30
Trip: D=R czyli x≠2
19 wrz 18:35
Piotr:
nie.
oblicz : x2−4x = 0 ( nie delta czasem )
19 wrz 18:40
Trip: nie wiem...coś chyba źle
prosze pomóc jak można
19 wrz 18:40
Piotr:
x(x−4) = 0
(iloczyn jest rowny 0 gdy jeden z czynnikow jest rowny 0 )
19 wrz 18:42
Trip: ok.ale co z 16−x
2

?
19 wrz 18:52
Piotr:
a co ma z tym byc ? do dziedziny nie ma nic wspolnego. liczymy tylko kiedy mianownik jest 0 i
wyrzucamy z dziedziny. rozumiesz to ? mianownik bedzie 0 gdy x=4, x=0 czyli nasza dziedzina
jest :
D = R\{0;4}
teraz rozloz licznik ze wzoru skroconego mnozenia.
19 wrz 18:59
Trip: czyli (x−4)(x+4) tak ?
a całe wyrażenie przedstaw
19 wrz 19:03
Piotr:
nie.
16−x2 = (4−x)(4+x)
19 wrz 19:06
Trip: zatem końcowy wynik bedzie : (4+x)
−−−−−−−−
x
hm ? czy tak ?
19 wrz 19:13
19 wrz 20:03