Rozłóż wielomiany na czynniki
Nadine: Rozłóż wielomiany na czynniki :
Hej mógłby ktoś pomóc ? Pokazać po kolei co się robi ?
W(x)=x
4−1
W(x)=x
4−18x
2+81
W(x)=(x
2+1)
2−4
W(x)=(x
2−3x)
2−9x
2
Próbowałam i w pierwszym to wyglądało tak : x
4−1=(x−1)(x−1)(x
2+1) nie wiem czy to dobrze..
co do reszty nie wiem jak sie zabrać

Próbowałam z drugim jesszcze :
W(x)=x
4−18x
2+81=(x
2−9)
2=(x−3)
2(x+3)
2 ale co do tego też nie mam pewności ..
19 wrz 22:46
Buuu: Ok
19 wrz 22:47
Basia:
x4 − 1 = (x2)2 − 12 = (x2−1)(x2+1) = (x−1)(x+1)(x2+1)
drugie jest dobrze
trzecie:
a = x2+1
b = 2
(x2+1) − 4 = a2 − b2 = (a−b)(a+b) = (x2+1−2)(x2+1+2) =
(x2−1)(x2+3) = (x−1)(x+1)(x2+3)
czwarte podobnie; spróbuj sama
19 wrz 22:51
Nadine: czwarte : a=x2−3x i b= 3x wiec a2−b2=(x2−3x−3x)(x2−3x+3x) =(x2−6x)(x2) ?
19 wrz 22:58
Basia:
dobrze

ale x
2−6x jeszcze się da rozłożyć
wyłącz x przed nawias i będzie x
3(x−6)
19 wrz 23:00
Nadine: Dziękuję bardzo za czas i wytłumaczenie
19 wrz 23:02