Geometria analityczna
Jaga: Witam mam problem z jednym zadaniem z geometrii analitycznej , proszę o pomoc ; )
Nie do końca umiem to policzyć ..
Zad. Na rysunku przedstawiony jest równoległobok wyznacz równania prostych zawierających boki
tego równoległoboka. A ( −2,0) , B (2,−2) , C (2,1) , D (−2,3).
19 wrz 21:32
Beti: czyli wyznaczasz prostą AB, a potem prostą CD jako || do AB i przechodzącą przez pkt C (lub D).
Następnie wyznaczasz prostą BC, a potem prostą AD jako || do BC i przechodzącą przez pkt A
(lub D).
19 wrz 21:40
Eta:

A(−2, 0) D (−2, 3) AD: x= −2
B(2, −2) , C(2, 1) BC: x= 2
| | yB−yA | | −2 | | 1 | |
A(−2, 0) , B(2,−2) AB: y=ax+b , a= |
| = |
| = − |
| |
| | xB−xA | | 4 | | 2 | |
| | 1 | |
AB: y= − |
| (x−xA) +yA = ......... |
| | 2 | |
| | 1 | |
pr. DC II pr. AB to: DC: y= − |
| (x−xc)+yC= .......... dokończ |
| | 2 | |
19 wrz 21:45
Jaga: 1.Pr AB
0=−2a+b
−2=2a +b
_________
−2=2b/:2
b= − 1
b=−1
−2=2a+(−1)
b=−1
a = −2 y=−2x−1 ∥ y = −2x−2 skoro pr.CD :y = −2x+b
2) Pr. BC
−2=2a +b
1= 2a +b / * (−1)
−2=2a+b
−1=−2a−b
i co ja mam dalej z tym zrobić ? : (
19 wrz 21:49
Jaga: Dziękuję bardzo : )
19 wrz 21:52