Sprawdz, czy liczby x i y sa rowne.
Auth: Przyklad a)
x = (
√4+√7 +
√4−√7)
2
y = 14
Przyklad b)
y = −2
A tutaj moje niezdarne proby, prosilbym o wytkniecie bledow [nie wiem, w ktorym miejscu je
popelniam, ale mam wrazenie, ze w ogole zle sie za to zadanie zabieram]:
a) (
√4+√7 +
√4−√7)
2 = (
√4+√7)
2 + 2 (
√4+√7)(
√4−√7) + (
√4−√7)
2 =
4+
√2 + 2 (4−
√7) + 4 −
√7 = 4 +
√7 + 8 − 2
√7 + 4 −
√7 = 16 − 2
√7
| | 1−√2 | | √8−2 | |
b) ( |
| )−1 = |
| = ... <− tutaj w ogole nie mam pojecia, co mozna |
| | √8−2 | | 1−√2 | |
by z tym zrobic
19 wrz 14:06
Piotr:
a) poczatek dobry. pozniej błąd
od drugiej linijki :
4+√7+2(√16−7)+4−√7= 4+√7+2√9+4−√7= 4+√7+6+4−√7=14
b) usun niewymiernosc z mianownika. zauwaz, ze √8= 2√2
19 wrz 14:15
Auth: | 2√2 − 2 | | 1+√2 | | (2√2 − 2)(1+√2) | |
| * |
| = |
| = U{2√2 + 4 − 2 − |
| 1−√2 | | 1+√2 | | 1−2 | |
Teraz chyba jest dobrze, tym bardziej, ze zgadza sie z wynikiem. Niestety nie moglem sobie
poradzic z ulamkiem z 3 wyrazami

Mam nadzieje, ze wyglada zrozumiale.
Z gory wielkie za cala pomoc
19 wrz 14:43
Auth: Wielkie dzieki*
19 wrz 14:44
Piotr:
19 wrz 14:45