Planimetria, Tw Pitagorasa
amuze: Jedna z przyprostokątnych trojkata prostokątnego ma długość a i jest 5 razy krotsza od
przeciwprostokątnej. Wyznacz długosc środkowej poprowadzonej do dłuższej przyprostokątnej.
wyliczyłam nie wiem czy dobrze oznaczyłam podstawe jako a przeciwprostokątna 5a i kolejna
przyprost jako x , środkowa jako b
z2 + a2 = 25a2
x=√24 a
(12√24a)2 + a2 = b2
b=a √7
to jest dobrze?
19 wrz 16:51
amuze: mogłby ktos sprawdzic

?
19 wrz 17:19
ICSP: skąd wniosek ze środkowa pada pod katem 90o na przeciwprostokątną ?
19 wrz 17:23
ICSP: ech

znowu gadam głupoty

Dobrze jest
19 wrz 17:25