Wyznacz wszystkie pary liczb rzeczywistych
Tien: Wyznacz wszystkie pary liczb rzeczywistych spełniającyh równanie x2 y2+9=3(x+y)=xy
Prosiłbym szczególnie o sposób i metodę rozwiązywania tego typu zadań niż o samą odpowiedź.
Dziękuję z góry za poświęcenie chwili i pomoc.
19 wrz 20:57
ICSP: jeśli dobrze widzę to :
x2y2 + 9 = xy oraz xy = 3(x+y) oraz x2y2 + 9 = 3(x+y)
trzeba mieć pomysł np :
(xy)2 + 9 = xy
jeżeli wprowadzę zmienną t = xy to mam :
t2 − t + 9 = 0
Δ < 0 − sprzeczność.
19 wrz 20:59
Tien: dzlaczego delta jest mniejsza od 0? jeżeli to głupie pytanie to przepraszam ale nie widzę
pewnie jakiejś zależności lub po prostu z brak wiedzy
19 wrz 21:04
ICSP: t2 − t + 9 = 0
a = 1
b = −1
c = 9
Δ = b2 − 4ac = (−1)2 − 4 * 1 * 9 = −1 − 36 = −35 < 0
19 wrz 21:06
Tien: no dobra , załóżmy, że rozumiem. Mamy sprzeczność. I co dalej?
19 wrz 21:12
ICSP: jak to co dalej

Koniec. Nie istnieją takie liczby rzeczywiste które spełniają postawione przez Ciebie warunki.
19 wrz 21:14
Tien: Xd no ok . Robiąc zadania nigdy nie trafilem jeszcze zeby zadanie konczylo sie niczym. Zatem..
Szczerze mowiac ciagle nie iwem czemu delta ma miec wynik ujemny. 4ac? skad sie wzielo 4ac?
19 wrz 21:22
Basia: a dobrze przepisałeś ? tam na pewno jest równanie podwójne ?
x2y2+9 = 3(x+y) = xy
19 wrz 21:25
Tien: ok ok xd sory jestem zmeczanym nastolatkiem przygotowujacy sie do mp w la i konkursow z matmy
wiec wybaczcie mam za soba nieprzespana noc wiec x
2 + y
2 + 9 = 3(x+y)=xy przepraszam
19 wrz 21:28
ICSP: to troszkę zmienia postać rzeczy
19 wrz 21:32
Tien: przepraszam za nie uwage

i dzieki za udzielanie mi pomocy w obdywu zadaniach
19 wrz 21:37
Tien: no ok xd moze ktos by sie pokusil o rozwiazanie tego zadania. Byłoby strasznie miło.

tak na
zakonczenie jedynej w historii 22.00 19.09.2012?
19 wrz 21:45
Tien: x2 + y2 + 9 = 3(x+y)=xy
19 wrz 21:46
ICSP: ciągle mi wychodzi sprzeczność co jest troszkę dziwne. Według mnie nie istnieją takie liczby x
oraz y. Poczekam jednak na opinię kogoś lepszego, gdyż nie chcę wprowadzać w błąd.
19 wrz 21:47
Tien: no dobra . Jeszcze raz dzieki za poswiecony czas i wysilek.
19 wrz 21:49
Nienor: ICSP a jak to liczyłeś?
19 wrz 21:53
ICSP: o tak :
x
2 + y
2 + 9 = xy
inaczej :
(x+y)
2 −3xy + 9 = 0
z drugiego równania :
(x+y)
2 − 9(x+y) + 9 = 0
t = x+y
t
2 − 9t + 9 = 0
zatem mam że :
| | 9 ± √45 | |
x+y = |
| oraz z drugiego równania : |
| | 2 | |
zauważam ze są to wzory Viete'a dla trójmianu kwadratowego o pierwiastkach x oraz y. Tworze dwa
równania kwadratowe i w obudwu mi wychodzi Δ < 0 . Gdzieś muszę robić błąd pewnie
19 wrz 21:56
Tien: powiem tak. mam 15 lat i to sa zadania mniej wiecej pryzgotowywujace do kuratoryjnego z matmy.
A kuratoryjny nie nalezy do tych trudnych konkursow i az tak wykraczajacych poza wiedze
gimnazjalna. Wiec wedlug mnie to zadanie musi miec o wiele latwiejsze rozwiazanie xd.
19 wrz 22:05