wyznacz parametry
Gregory : Wyznacz parametry a i b funkcji y = ax+b , jesli do jej wykresu naleza punkty A (1,2) , B
(−2,−7)
19 wrz 22:31
19 wrz 22:32
Gustlik: Z wektorów:
A (1,2) ,
B (−2,−7)
AB
→=[−2−1, −7−2]=[−3, −9]
y=3x+b
Podstawiam współrzędne np. A
2=3*1+b
b=−1
Odp: y=3x−1
19 wrz 23:47
Eta:
Po co to "b" wiecznie liczycie ?
y= 3(x−xA)+yA ⇒ y= 3(x−1)+2 ⇒ y= 3x−1
19 wrz 23:51
Eta:
W tablicach jest wzór
k: y= a(x−xo) +yo , a −− dany wsp. kierunkowy i P(xo, yo)€k
19 wrz 23:54
Gustlik: Eta, No tak, ale wzór y=ax+b też jest, a funkcję liniową każdy zna na pamięć, natomiast
wzoru y=a(x−x0)+y0 wielu nie pamięta.
20 wrz 00:15