ciągi
karolina: Które wyrazu ciągu (an)są równe zeru jeśli:
an=n3−7n2+11n−5n)3n+2
19 wrz 22:10
ICSP: 1. Ustal dziedzinę
2. Przyrównaj licznik do 0
3. Jak masz problemy z tymi dwoma podpunktami to zapisz ten ułamek za pomocą dużej literki U
19 wrz 22:12
Mateusz:
rozwiąż an=0 pamiętaj ze n∊N
19 wrz 22:12
Basia:
rozwiąż równanie
ułamek = 0 ⇔ licznik = 0
masz
n
3 − 7n
2 + 6n = 0
o ile tam nie błędu
nie ma to być: n
3 − 7n
2+11n−5 ?
19 wrz 22:13
karolina: A nie zrobiłam pomyłkę przy przepisywani !,Przy piątce nie powinno być n
19 wrz 22:14
karolina: Wydaje mi się, że powinna w takiej sytuacji zrobić n(n2+7n−11)−5 i rozwiązać równanie
kwadratowe a drugiej liczby szukać wśród dzielnikow 5, czy myślę dobrze?
19 wrz 22:16
Skipper:
n
3−7n
2+11n−5=0
(x−1)(x−2)(x−5)=0
... i wszystko jasne
19 wrz 22:18
ICSP: i wszystko jasne

1*2*5 = 5 xD
19 wrz 22:18
Basia:
n3 − 7n2 + 11n − 5
dzieli się przez n−1, bo 13 − 7*12 + 11*1 − 5 = 0
19 wrz 22:19