Proszę o pomoc
Marta19: Proszę o pomoc!
Na okręgu o r=2 cm jest opisany trapez równoramienny o polu 20 cm. Znajdź długości boków
trapezu.
19 wrz 19:24
Beti:

r = 2 i h = 2r => h = 4
| | a+b | | a+b | |
P = |
| h −−> |
| *4 = 20 −−> a+b = 10 |
| | 2 | | 2 | |
trapez jest opisany na okręgu, więc a+b = 2c −−> 2c = 10 −−> c = 5
więc z tw. Pitagorasa:
h
2 + x
2 = c
2
16 + x
2 = 25
x
2 = 9
| | a−b | |
x = 3 oraz oraz x = |
| |
| | 2 | |
więc zapisujemy układ równań:
a+b = 10
rozwiąż tylko ten układ
19 wrz 19:43
Eta:

h=2r= 4
| | a+b | |
z warunku opisania trapezu na okręgu : a+b= 2c ⇒ |
| =c |
| | 2 | |
| | a+b | |
P= |
| *h= c*2r ⇒ 20= c*4 ⇒ c=5 |
| | 2 | |
to w ΔAED z tw. Pitagorasa
|AE|
2= 25−16
| | a+b | |
to: |AE|= |FB|= 3 i |EB|= |
| = 5 |AB|= |AE|+|EB|= 3+5=8 |
| | 2 | |
czyli
a=8 b= |AB|−2|AE|= ......... =
2
19 wrz 19:58