Nierówność zbiór rozwiązań
emerytowany student: {x−2} PODZIELONE {2x2−5x−3}>0
jak obliczyć przedziały ?
19 wrz 13:10
pigor: ... otóż, ponieważ 2x
2−5x−3= 2(x−3)(x+
12) , to dla
x∊R−{3,−12}
| | x−2 | |
|
| >0 ⇔ 2(x−2)(x−3)(x+ 12) >0 ⇔ x∊(−12;2) U (3;+∞) . ...  |
| | 2x2−5x−3 | |
19 wrz 14:19
emerytowany student: Nie rozumiem
19 wrz 14:34
emerytowany student: no rozumiem, ale nie da sie prosciej ?
19 wrz 14:36
emerytowany student: Nie każdy tak dostrzeże to od tak sobie i rozłoży
19 wrz 14:37
Piotr:
a delta nie umiesz ?
19 wrz 14:38
emerytowany student: no to x1= −1/2 i x2=3 ale skąd wyszło x nalezy do (−1/2 ; 2) U (3; +oo) ?
19 wrz 14:46
pigor: hmm ... faktycznie już długo musisz być na tej emeryturze , ale powiem tak :
"deltą" znajdujesz pierwiastki trójmianu 2x
2−5x−3 i piszesz jego postać iloczynową ; rysujesz
oś liczbową Ox z 3−ema kółeczkami x= −
12, 2, 3 i przez nie rysujesz "falę" zaczynając
nad osią od jej prawej strony przechodzącą przez zaznaczone kółeczka (otwarte − nie
zamalowane) ;
części fali "wystające" nad osią Ox (umownie jest to część dodatnia osi Oy , której tu nie
rysujesz) daje ci (pozwalają odczytać) powyższe przedziały , czyli sumę tych przedziałów.
...
19 wrz 14:47
19 wrz 14:47
emerytowany student: Dzięki pigor, a jeżeli równanie kwadratowe byłoby ujemne to musiałbym rysować fale od lewej
strony osi X ?
19 wrz 15:09
Ajtek:
Zawsze rysujesz od prawej, tylko patrzysz jaki jest znak po x czy + czy −. Jeżeli plus to
lecisz od góry, jeżeli − to od dołu.
19 wrz 15:12
emerytowany student: ale po jakim x ?
19 wrz 15:15
Ajtek:
Skrót myślowy nie wyszedł, tzn nie napisałęm tego dokładnie.
Jeżeli masz − przed całym iloczynem to zaczynasz rysowanie od dołu od prawej.
19 wrz 15:21
emerytowany student: dobra dzięki . Zadanie wyjaśnione
19 wrz 15:30