Styczna do wykresu funkcji
emerytowany student: Jakie jest równanie płaszczyzny stycznej do wykresu funkcji f(x,y) = 2x3 + y2 w punkcie
(1,−1) ?
Nie znam wzoru
19 wrz 13:45
emerytowany student: y= f'(x0) (x−x0)+ y0
i jak to podstawić ? mili mnie, że przy f jest x i y . nie wiem co dalej
19 wrz 15:21
emerytowany student: mógłby mnie ktoś zrozumiale nakierunkować ?
19 wrz 15:44
Basia:
to nie to; ten wzór dotyczy funkcji jednej zmiennej i prostej stycznej do krzywej, która
jest wykresem tej funkcji
tu chodzi o płaszczyznę styczną do powierzchni, która jest wykresem funkcji dwóch zmiennych
19 wrz 15:49
AS: Równanie płaszczyzny stycznej do powierzchni z = f(x,y)
w punkcie P(xo,yo)
| | δf | | δf | |
z − zo = |
| *(x − xo) + |
| *(y − yo) |
| | δx | | δy | |
19 wrz 15:55
Basia: poczytaj tutaj to dotyczy funkcji trzech zmiennych, ale jest dość ładnie opisane
obciąć do dwóch zmiennych nie sztuka
http://edu.pjwstk.edu.pl/wyklady/am/scb/index103.html
ale coś mi tu nie gra, jeżeli f(x,y) = 2x
3+y
2 to punkt powinien mieć
trzy współrzędne,
bo rzecz dzieje się w przestrzeni trójwymiarowej f(x,y) = z
19 wrz 15:56
Basia:
po ludzku mówiąc brakuje z0
żeby zastosować wzór, który podał AS
19 wrz 15:57
Krzysiek: przecież z0 =f(1,−1)
19 wrz 16:07
emerytowany student: hmm
z−z0 = a(x−x0) + b(y−y0)
z0 = f(1,−1) = 2+1=3
a= fx'(x0,y0) fx' = 6x2 a= 6*12 = 6
b= fy' (x0, y0) fy' = 2y b= 2*(−1) = −2
[P] z−3 = 6 (x−1) − 2(y+1)
19 wrz 16:25
emerytowany student: może mnie ktoś sprawdzić czy dobrze myślałem ?
19 wrz 16:26
Basia:
racja; z0 = 3 i jest dobrze
19 wrz 16:33
emerytowany student: Dzięki . Wyjaśnione
19 wrz 16:44