matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum 586,
585
,
584
,
583
,
582
,
581
,
580
,
579
, ...,
całe
Zadania
Odp.
12
FRYTA70:
Wykonaj działania na przedzialach i podaj interpretacje tych działan na osi liczbowej a) (−
∞
;1> ∪ (−1;+
∞
)
6
Adam:
lim
x→0
tg2x
tgx
= lim
x→0
sin2x
cos2x
*
cosx
sinx
= lim
x→0
sin2x
sinx
*
cox
cos2x
= 1 *
cos0
cos0
= 1 * 1 = 1
25
KASIA. :
pomożecie ?
2
iwaa:
POMOŻE MI KTOŚ
? PROSZĘ
15
Roman:
x
2
−4xy−5y
2
x
2
+6xy+5y
2
1
gana:
dany jets ciag o wyrazie ogólnym a=(5−2n)/3. Uzasadni że jest to ciag artmetyczny
1
Arven:
Oblicz długość boków trójkąta o wierzchołkach A,B,C gdy: A=(4,−8), B=(−5,7), C=(0;4) wzór jest taki: lABl=
√
(Xb−Xa)
2
+(Yb−Ya)
2
2
gana:
w ciągu artmetycznym a1=3 oraz a20=7 . Wtedy S20=a1+a2+...+a19+a20 jest równa
1
gana:
Suma n poczatkowych wyrazów ciagu artm. wyraża się wzorem Sn=n(n−2) oblicz pierwszy wyraz tego ciągu i różnicę.
1
joy:
Oblicz iloraz c.geometrycznego q oraz a1, gdy a6=15
0
lilka:
W trapezie równoramiennym , którego podstawy mają dł. a i b ( a>b ), kąt ostry ma miarę X, połączono odcinkami środki sąsiednich boków. Oblicz pole powstałego czworokąta.
3
alicja:
W trójkąt o podstawie równej 10 i wysokości 6 wpisano w prostokąt tak że jeden z boków zawiera się w podstawie. Oblicz maksymalne pole prostokąta.
1
gana:
ile wyrazów ujemnych ma ciąg (an) określony wzorem an=2n−50
2
Martyna:
Pracownik, pracując razem z praktykantem są w stanie wykonać pewną pracę w ciągu 4 dni. Praktykant gdyby pracował sam potrzebowałby 15 dni więcej na wykonanie tej pracy niż
5
gosia :
1
ile to
e
x
1
elpe:
(log
4
9−log
4
8+2) log
1
8
2 ile to sie równa? bo robiąc tak:
0
alicja:
ZKS lukniesz na zadanie ponizej ?
3
ASIA:
P(A/B)=1/3
1
Ewa:
2
√
2
+4*
4
√
4
+8*
6
√
8
=
287
g.:
oblicz pochodne funkcji:
3
kserofit:
log
x
2
+y
2
/2
2
lalola:
Proszę o pomoc: Napisz wzor funkcji f(x)=log
1
4
x przesunietej o wektor [1,−3].
8
kylo1303:
Udowodnij, że liczby 11, 12, 13 nie są wyrazami ciągu geometrycznego.
1
Alicja:
Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej ostrosłupa prawidłowego czworokątnego, wiedząc, że jego wysokość jest równa 4√3 i tworzy z krawędzią boczną kąt 30 stopni.
0
Ew...:
(x+2)
3
−x(x−1)
2
<4x(2x+1)+1
1
teefe:
Bok rombu ma długość 4 cm, zas jego pole wynosi 8
√
3
. Oblicz dlugosci przekatnych i pole kola wpisane w romb.
0
ll;;:
3
Paulinka)):
Rozwiąż
3−x
a)
=5
x
2
−4
2−x
x−3
b)
=
x+3
4−2x
4
IQ75:
witam. mam problem, mianowicie potrzebuje podzielić koło dwiema cięciwami równoległymi do siebie tak
1
http://pl-pl.facebook.com/page:
http://pl-pl.facebook.com/pages/Uderz-W-Kwadrata/182382688459309?sk=wall&filter=12
4
rejczel12:
Na ile sposobów można ustawić w szeregu grupę 5 chłopców i 5 dziewczynek tak aby dwie osoby tej samej płci nie stały obok siebie.
3
Marysia:
Dla jakich wartości parametru m równanie x
4
+ (1−2m)x
2
+ 2m
2
+ 1/4=0 nie ma rozwiązań? Bardzo proszę o zapisanie warunków z uzasadnieniem, dlaczego właśnie takie.
9
Stokrotka:
2−2(cosαcosβ − sinαsinβ) = ... pomoze ktos ?
α−β
mam dojsc do postaci 4sin
2
2
0
Paweł:
Oblicz granicę:
6
ahaa:
2.Znajdź liczbe x, dla której liczby: x, x−4, 2
0
nikozja:
spadające swobodnie ciało przebylo drugą czesc drogi w czasie 1 sek> oblicz czas spadania oraz wysokość z jakiej zaczelo spadac
0
gosia :
x−1
lim
ln (2x−1)
x−>1 pomoze ktos
2
xx:
Cześć, mam problem z tym zadniem:
18
Stokrotka:
π
3π
1
cos
*cos
= −
5
5
4
3π
2π
doszłam do tego ze cos
= − cos
dobrze?
5
5
teraz musze wykazac ze lewa rowna sie prawej , jak to zrobic?
4
ASIA:
P(A')=0,25 P(B/A)=0,5
4
f:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Regu%C5%82a_de_l'Hospitala
2
grzegorz192:
Pomóżcie proszę
1)* Przekrój osiowi stożka jest równoramiennym trójkątem prostokątnym o
13
iwaa:
oblicz wysokość ściany bocznej ostrosłupa prawidłowego pięciokątnego jeśli obwód jego podstawy jest równy 40cm a Pb wynosi 190cm
2
47
jak to zrobić?:
oblicz pole powierzchni całkowitej czworościanu foremnego o objętości równej 18√2 cm3
15
faziok:
W jakim zbiorze funkcja f(x) = x2−4 osiąga wartości ujemne.
1
monika:
Mam do wyliczenia równanie: ||2x−7|−3x|=1
0
Agulcia:
1
1
Pomóżcie mi doprowadzić to 2 −
+
k
(k + 1 )
2
do takiej postaci :
1
2 −
k+1
1
Ew...:
Średni wiek pracowników pewnej firmy był równy 36 lat.Teraz,kiedy odszedł jeden pracownik w wieku 45 lat,średnia wieku pozostałych wynosi 35 lat.Ile osób pracowało wcześniej w tej
9
Stokrotka:
Rozwiąż sin2x − sinx ≠ 0
6
ASIA:
RZUCAMY DWIEMA SYMETRYCZNYMI KOSTKAMI. OBLICZ PRAWDOPODOBIEŃSTWO WYRZUCENIA SUMY OCZEK RÓWNEJ 4, JEŚLI WIADOMO ŻE WARTOŚĆ BEZWZGLĘDNA RÓŻNICY OCZEK WYRZUCONYCH NA POSZCZEGÓLNYCH KOSTKACH
4
faziok:
Jaka jest długość odcinka o końcach A=(−3,−1) i B=(−4,5)
2
rucia020:
Witam. Nie mam pojęcia jak zrobić to zadanie, zawsze byłam słaba ze stereometrii, mam nadzieję że ktoś
5
Cmon:
cztery liczby tworzą ciąg geometryczny. Jeżeli od pierwszej odejmiemy 2, od drugiej odejmiemy 3, od trzeciej odejmiemy 9 a od czwartej 25 to otrzymane różnice tworzą ciąg geometryczny.
15
po:
Podaj wzór na n−ty wyraz ciągu (a
n
) , którego suma n początkowych wyrazów określona jest wzorem
5
Stokrotka:
α − miara kąta ostrego ,
4
sinα + cosα =
3
1
Mateusz:
oblicz V i Pc ostrosłupa prawidłowego czworokątnego wiedząc że przekątna podstawy ma długość 10√2 a krawędź boczna 12
8
Access_power:
Ktos chetny do zrobienia zadania z bazy danych − access?
1
gana:
Podany ciąg jest geometryczny. Znajdz jego iloraz orza brakujące wyrazy a1, −3/2 , 3/4 , a4
3
Mati:
Pole podstawy graniastosłupa prawidłowego czworokątnego jest równe 36cm
2
. Kąt między przekątną ściany bocznej, a krawędzią podstawy ma miarę 60 st. Oblicz pole powierzchni całkowitej i
4
Grzesiu:
y= x* sin x + cos x oblicz pochodną ratunku
2
Meggi:
przekrój osiowy walca jest kwadratem, którego pole jest równe 16. Oblicz objętość walca.
1
a:
Zaraz sie zesikam jak mi nie pomożecie
3
gana:
Dla jakiej wartości x podanej liczby tworzy ciąg geometryczny 2 , −5 , x+4
1
joda:
Oblicz podaną sumę ciągu geometrycznego 4+12+36+...+4 razy 3
9
1
gana:
liczby 5, 9, 2x−1 są w podanej kolejności pierwszym drugim i trzecim wyrazem ciągu artmetycznego . Oblicz x
4
fliu:
Dla jakich x funkcja y=(2a−3) x+5 jest rosnąca? a) (
3
2
, 5)
27
korba:
:::rysunek::: Na rysunku jest przedstawiony ostrosłup prawidłowy ścięty o podstawie kwadratu. Wysokość
4
Meggi:
Gazociągi do przepływu gazu ziemnego buduje się z odcinków rur o długości 8 m i wewnętrznej średnicy 40 cm oraz grubości ścianek 9mm. Oblicz, ile decymetrów sześciennych materiału
1
gana:
Wyrazami ciągu artmetycznego (an) są kolejne liczby naturalne które przy dzieleniu przez 4 dają resztę 3 . Ponadto a3=11 oblicz a15
4
kofi:
Wyprowadź wzór na objętość ostrosłupa prawidłowego ściętego mającego kwadrat w podstawie.
6
Inga:
Powierzchnia boczna walca po rozwinięciu jest prostokątem, którego przekątna ma długość
√
3
i tworzy z dłuższym bokiem kąt o mierze 30 stopni. Oblicz pole powierzchni bocznej oraz objętość
3
faziok:
Rozłóż wyrażenie W=x3+64
11
młody :
:::rysunek:::
3
paniA:
Przekątna przekroju osiowego walca jest trzy razy dłuższa od jego wysokości. Oblicz stosunek długości przekątnej prostokąta powstałego po rozwinięciu powierzchni bocznej tego walca do
3
panbekon:
y=
√
|x−5|+1
3
faziok:
W jakiej postaci można zapisać liczbę która z dzielenia przez 11 daje resztę 5
1
gana:
oblicz sumę siedmiu początkowych wyrazów cia,gu artm w którym a3=7 i a13−a9=20
4
ASIA:
P(A')=1/3 P(B)=P(A/B)=1/2
19
Ruda:
Z liczb od 1 do 20 wybieramy jedną liczbę. Niech A oznacza zdarzenie polegające na wylosowaniu liczby podzielnej przez 2, a B − podzielnej przez 3.
9
anka:
oblicz zbior wartosci funkcji a) f(x)=x do3 +9
9
elpe:
cos4α=4cos
2
α−3 najbardziej interesuje mnie calkowite wyprowadzenie wzorku cos4α bo nie wiem gdzie robie błąd
5
messie:
1.Dla jakich wartości parametru m równanie x
4
+ (m−2)x
2
+ m
2
−1=0 ma 2 rożne pierwiastki? 2.Dla jakich wartości parametru m równanie x
4
+ (1−2m)x
2
+ 2m
2
+ 1/4 =0 nie ma rozwiązań?
4
faziok:
rozwiąż nierówność: wartość bezwzględna z x−2 ≥5
5
xx:
Cześć mam problem z tym przykładem:
2
xXx:
Narysuj wykres arccos(cosx). Kompletnie nie wiem jak sie do tego zabrac
5
gana:
liczby x, y , 19 w podanej kolejności tworzą ciąg artmetyczny przy czym x+y =8 oblicz x i y
0
młody :
:::rysunek::: OBLICZ POLE POWIERZCHNI CALKKOWITEJ I OBJETOSC PROSTOPADLOSCIANU A B C D A'B' C' D' W KTORYM
5
Seth:
−e
−
x (−e do −iks)
0
asd:
Proste PA i PB sa styczne do okręgu o(O,r) w punktach A i B. Prosta MN jest styczna do tego okręgu w punkcie C i przecina prosye PA I PB w punktach M i N. Wiedząc, że |PA|=15cm i
4
alex:
hej prosze o szybką pomoc
7
biskit:
Wykaż meodą indukcji matematycznej, że dla każdej liczby naturalnej n, spełniającej podany waunek, zachodzi nierównośc:
5
kaja:
Znaleźć równania asymptot :
2
Proszę o pomoc:
Student umie odpowiedziec na 30 pytan z 45 zamieszczonych w zestawie egzaminacyjnym. Losujemy 4 pytania. Jesli odpowie na 4 otrzyma ocene bardzo dobra,jesli na 3−ocene dobra,jesli na 2−ocene
2
magda:
0
kaktusik:
Punkty A,B,C są niewspółliniowe. Kąt przyległy do kąta ABC ma miarę dwa razy większą od miary kąta BAC. Uzasadnij,że trójkąt ABC jest trójkątem równoramiennym.
0
stich:
:::rysunek::: Popatrz na rysunek obok.Odcinek CD dzieli trójkąt równoramienny ABC (|AB| = |AC|) na dwa
4
Help:
Rozwiąż układy równań a) 64
x
+64
y
=4{2}
1
abc:
∬(tgx + ctg x)
2
dx
5
bronek:
Znajdz obraz punktu A w symetrii względem podanej prostej
1
R@fał S....:
Podaj wzór funkcji liniowej, której wykres jest a)równoległy, b)prostopadły do wykresu funkcji y=2x−1 i przechodzi przez punkt A(−2,1)
0
Inga:
Pomóżcie dokończyć zadanie
http://matematyka.pisz.pl/forum/115866.html
4
R@fał S....:
Podaj wzór funkcji liniowej, której wykres przechodzi przez punkty A(−2,3) i B(0,4)
0
luki:
dwaj lucznicy strzelaja jednoczesnie do celu pierwszy trafia z prawdopodobienstwem 60% prawdopodobienstwo trafienia celu przez obu strzelcow wynosi 0,48 oblicz prawdopodobienstwo
1
mgd:
2. Zamień na metry. a) 12*10
−7
km
2
Magda:
1. Wartość wielomianu Q(x)=x
3
+bx
2
−9x+d dla x=1 wynosi 8, a jednym z jego pierwiastków jest 3. Rozłóż wielomian Q(x) na czynniki liniowe.
1
luki:
rzucamy 4 razy kostka do gry jakie jest prawdopodobieństwo zdarzenia ze za każdym razem wypadnie ta sama liczba oczek.
1
Aga:
Wykonaj działania: a) (x
2
−x+1)
2
−(x
2
+x+1)
2
3
nick:
log
25
5
3
Piotr:
1
8
+
1
16
0
Cancer0s:
Siema, moja praca domowa, zupłenie nie wiem ocb : http://imageshack.us/photo/my-images/546/matee2.png/
4
Kaya:
Zadanie1 przygotowano 30 losów, w tym 4 wygrywające. Jakie jest prawdopodobieństwo, że kupując dwa losy,
2
Olkaa:
Średnica wewnętrzna wylotu wody z baterii łazienkowej jest równa 1,4 cm. Oblicz, z jaką szybkością wypływa woda z baterii, jeżeli w ciągu 3 sekund wypełnia litrowy garnek.
1
ewka1114:
Pkt A o współrzędnych (−2,5) jest wierzchołkiem trójkąta równoramiennego ABC. Pole jego wynosi 15. Bok BC jest zawarty w prostej o równaniu y=x+1. Oblicz współrzędne wierzchołka C.
8
fryta70:
Podaj interpretacje geometryczna ukladu równan 3x+2y−4
1
Mateusz:
oblicz V i Pc ostrosłupa prawidłowego czworokątnego wiedząc że przekątna podstawy ma długość 10
√
2
a krawędź boczna 12
2
Mlody:
Oblicz wartośc liczby a dla której log
a +5
0,5 = −1
3
Paweł:
Witam jeśli ktoś pomógłby mi wyliczyć YTM z tego przykładu to byłbym bardzo wdzięczny:
10
10
10
105,5 =
+
+
(1+YTM)
1
(1+YTM)
2
(1+YTM)
3
3
Josh:
Wskaż proste równoległe l1
0
boro181:
49
2
≤ 7
11x
2
+ 7x
5
f:
2cosπ ile to na liczby?
2
daveros:
√
(2x−1)(x
2
+3x+2)
0
Kasia:
niewymiernośc tylko nie umiem zapisac czyli 1 nad
√
2
+
√
3
+
√
5
i mi wyszło
√
2
−
√
3
−
√
5
Nad −10 dobrze czy źle
2
Natalka:
cześć! krótkie pytanko
0
BWNM:
Powierzchnia boczna stożka po rozwinięciu jest półkolem.Kat między tworzącą i wysokością stożka jest równy
2
gosia:
jak można rozwiązać tą całkę? ∫x/(x4 +1) dx
0
Kin:
oblicz pole powierzchni całkowitej czworościanu foremnego o objętości równej 18
√
2
cm
3
0
Magdusia:
Ma ktoś może zrobiony test z ciagów z testów aksjomat takich czarnych z czerownym napisem matematyka? Bardzo mi zalezy. Prosze o odpis.
15
bermuda:
(5xy−
√
2
x)
2
0
Arsie:
Zadanie.
4
Zuza:
|ctgx|<
√
3
5
zielony:
1−16x
4
=0 dlaczego rozwiązaniem tego równania są liczby 1/2 i −1/2 a nie liczby 2 i −2
0
Mała:
Rzutem prostokątnym punktu A na płaszczyznę {pi} jest punkt A'. Do prostej k zawartej w płaszczyźnie {pi} i przechodzącej przez punkt A' należą punkty A i B przy czym B leży między
12
aga:
r= 36
log
6
5−
1
4
s=2
5−
1
3
log
2
27
6
goska:
1. Sporzadz wykres funkcji f(x)=3x−2 a)Wartosc funkcji dla argumentu x= −2 wynosi:
1
daveros:
X
5
+X
4
+X
3
−8X
2
−8X−8≥0
6
Abrakadabra:
Jak rozwiązać taką nierówność:
|x − 2 |
≤ 2
|x − 1| −1
Od czego zacząć?
1
KasiaProszę pomóżcie :
Przygotowano 30 losów, w tym 4 wygrywające. Jakie jest prawdopodobieństwo, że kupując dwa losy, otrzymasz dwie wygrane? Przedstaw przebieg doświadczenia za pomocą drzewka i obliczeń. Jak to
2
Łukasz:
Rozwiąż nie równość:
2−x
2
2
+
2x
2
−1
2
=
x
2
+x
4
1
hertz:
moze mi ktos narysowac wykres funkcji;
3
Mieciu:
(
√
2
− 1 )
3+x
= (
√
2
+ 1 )
5x − 7
2
julitka:
Rozwiąż równanie: x
3
− 3
√
5x
2
+ 5x − 15
√
5
= 0
10
Violetta**:
Hej ! Pomożecie mi w tym zadaniu
? Kompletnie nie wiem o co w tym chodzi
BARDZO PROSZĘ WAS O POMOC W TYM ZADANIU .jAK ZROBIĆ TEN RYSUNEK Z TYM ZADANIEM
?
3
Marti:
narysuj wykres podanej funkcji i opisz jej własnosci:
1
klaudia:
na tłoku prasy hydraulicznej o powierzchni S= 0, 1 dm [kwadratowego] naciskamy siłą F= 20 N. oblicz ciśnienie wywierane na drógi tłok
8
Andrzej:
Witam, czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć jak powinno wyglądać rozwiązanie tego rachunku prawdopodobieństwa?
0
ola:
Funkcja kosztów całkowitych dana jest wzorem K(x)=x
3
−2x
2
+17x, x>0. Dochód D(x) ze sprzedaży x jednostek kształtuje się według wzoru D(x)=8x
2
+17x . Dla jakiej wielkości produkcji zysk
22
Marti:
Punkty (0,4) i (3,0) są końcami przeciwprostokątnej w trójkącie prostokątnym. Znajdź współrzędne trzeciego wierzchołka tego trójkata.
1
Paulinka)):
Narysuj wykres
4
Marti:
dla jakich wartosci m funkcja y=(m+3)x+m−1 ma miejsce zerowe w x=2
? bo cos mi nie wychodzi
1
Paulinka)):
Pomocyy
Suma ósmego i czternastego wyrazu ciągu arytmetycznego jest równa 28. Wyznacz jedenasty wyraz
2
Paulinka)):
Dane jest wyrażenie
x
3
−5x
2
+6x
w(x) =
x
3
−3x
2
−4x+12
0
Bolek:
Hej! Mam problem z pewnym zadaniem, otóż zrobiłem je jednak moja odpowiedz jest błędna. Nie umiem znaleźć błędu
0
mantarararra:
1 mol gazu doskonałego o objętości V=1 dm3 znajdującego się w temperaturze t=27 st rozpręża się izobarycznie, zwiększając objętość o 1/3 objętości początkowej. oblicz temperaturę gazu po
0
ola:
Mógłby mi ktoś sprawdzić?
3
agunia:
2
x
=3
3
Kaziu:
:::rysunek::: Oblicz t wskazówka Długość jednego z boków trójkąta można obliczyć, zapisując pole tego
17
Justyna21:
y=x
2
, y=2x−8 , y=0 , x=10
4
xx:
Cześć mam problem z dziedzinami funkcji:
1
Kasia:
1
Wyznacz ekstrema lokalne i przedziały monotoniczności funkcji f(x)=x−
x
5
+3.
5
17
LaBruja:
:::rysunek::: Naszkicuj wykres funkcji f(x)=
√
4−4x+x
2
−2
√
x
2
+2x+1
. Korzystając z wykresu funkcji f
4
Marti:
Sprawdx czy wyrażenie I 3−
√
11
I +I
√
11
−1I jest liczbą całkowita
6
xx:
Cześć mam problem z zadaniem ze złożenia funkcji, nie wiem nawet jak to zacząć:
2
Piotrek:
Używając, tylko RAZ każdy z podanych znaków −, +, *, :
2
madziaa:
Proszę o pomoc w rozwiązaniu
z góry dziękuję
8
zoska:
POOOOOOMOOOOCY
Doświadczenie polega na trzykrotnym żucie monetą .
1
magda:
oblicz granice
2
faziok:
Wykaż, że ciąg o wyrazie ogólnym an=−7n−1 jest arytmetyczny
5
xx:
Cześć, jak narysować taką funkcję:
6
Marti:
Wiedząc że x∊(−1,2) zapisz w najprostszej postaci : I3x−6I − Ix+4I
7
Daria:
oblicz ; 2
−
1
+ 4
−
1
/
2
+ (
√
2
/2 )
2
1
mietek:
rozwiąż nierówność: x
13
≥ x
3
Syska:
Wpłacono 500zł na lokatę dwuletnią,przy rocznej stopie 6% i kapitalizacji co pół roku.Po 2 latach stan konta wynosi?
3
umcykcyk:
oblicz dziedzine funkcji
√
(1−2cos(x+π/4)
13
fryta70:
rozwiąż równania a) x
2
−4x+25=0
9
Lidek:
Ale nazbierałem grzybów! − ledwie przyniosłem je do domu, a niosłem prawie sama wodę ? przecież w świeżych grzybach jest jej 90%. Gdy grzyby wysuszyłem stały się o 15 kg
8
fryta70:
Wierzchołkami trójkata ABC sa punkty A=(1,−1) B=(−3,4) C=(3,4)
7
fryta70:
5
kąt α jest ostry i cos α=
.Oblicz tg
2
+1
6
3
melka:
Prosze o pomoc w obliczeniu tej granicy gdzie x−>2
X−2
Lim
x
2
−5x+6
1
Domi:
√
x+6
−3{x−3}
5
malaaa:
jak znaleźć na osi OX punkt równo odległy od prostych y=5−x i y=7x+7
3
matt:
f(x)=x*
√
x
2
−9
bardzo też prosze o podanie wzoru ogólnego z którego oblicza się dla tego przykładu pochodna
7
Syska:
wpłacono 500zł na lokatę dwuletnią,przy rocznej stopie 6% i kapitalizacji co pół roku.Po 2 latach stan konta wynosi?
2
Gość:
cześć Wam mam pytanie...Czy jest ktoś tu tak miły,że by mi pomógł rozwiązać 2 zadania z fizyki
1
paula:
nie wiem do jakiej kategorii dodac te zadanie wiec daje tu narysuj dwa rożne odcink. Wyznacz konstrukcyjnie odcinek,ktorego dlugosc jest srednica
7
małaaa:
Poproszę A={−2,0,4,6,8}, B={1,2,3,8,9,10}.Oblicz A−B.
5
Kaja:
Nasiona trzech odmian cyni A,b,C zostały wymieszane w proporcji 1:2:3 i wysiane w rabatce. Prawdopodobienstwo, że nasionko danej odmiany zakiełkuje wynosi 95% dla A, 95% dla B i 80% dla
3
POMOCY:
Pokaż, że ze wszystkich prostokątów o ustalonym obwodzie kwadrat ma największą powierzchnię.
6
Molek:
Mam problem z rozwiązaniem takowego zadania: Oblicz, jakie długości mają odcinki oznaczone literami.
1
lucaS.:
Dla jakiej wartosci parametru p rozwiązaniem nierównosci jest przedział (2,23) −x
2
+25x−p
2
+3>0
8
Dominika:
Takowe zadanie z fizyki Oblicz jaka powinna być liczba ogniw o siłach elektromagnetycznych 1, 5 V i oporach
1
og:
W jakich punktach funkcja f(x)=|x−1|+|x+1| jest rozniczkowalna?
1
rav:
y=cos
2
√
1/x
12
umcykcyk:
wyprowadz wzor tgα=
2tg a/2
1−tg
2
a/2
3
Prezes:
2sin x +
√
3
≤0
2
Arkadiusz S:
Proszę o pomoc. Muszę obliczyć funkcję miejsca zerowe Wzór funkcji to f(x)=x
2
−5+(x
3
−7)
71
arciulka93:
jak rozwaizac te równania ? 1)log
4
x + log
2
x =9
2
rav:
czy (ln10x)'=1/x?
1
aws:
przekątne graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma dł. 25 cm i tworzy z krawędzią podstawy kąt α taki że sin α = 0,96. oblicz objętość tego graniastosłupa
1
chanel:
czy moglby ktos pomoc mi z rozwiazaniem tego :
6
granica:
jak zrobić granice takiej funkcji:
archiwum 586,
585
,
584
,
583