.....
Ruda: Z liczb od 1 do 20 wybieramy jedną liczbę. Niech A oznacza zdarzenie polegające na wylosowaniu
liczby podzielnej przez 2, a B − podzielnej przez 3.
Sprawdź czy P( A u B ) = P (A) + P (B) − P (A n B)
A = {2,4,8,10,14,16,20}
B = { 3,9,15}
A n B = { 6, 12, 18 } −−> te liczby dzielą sie na 2 i przez 3

Ω = { 1,5,7,11,13,17,19} −−−> te liczby nie spełniają żadnego warunku
P ( A ) =
77 P (B) =
37 P (A n B) =
37
P( A u B ) = (
77 +
37 ) −
37
P( A u B ) =
77
Dobrze ?
8 gru 18:58
krystek: Źle wyznaczyłeś A i B
8 gru 19:08
Ruda: Dlaczego ?
8 gru 19:14
załamany :(: bo 6 tez sie dzieli przez 2 i powinnas ja wliczyc
8 gru 19:16
Ruda: aaaa już rozumiem
8 gru 19:17
Ruda: no ale wtedy wychodzi P(A) = 10 / 7 czyli > 1 a tak nie może być
8 gru 19:19
załamany :(: A, B , Ω te zbiory zle wypisałas
8 gru 19:19
krystek: Wypisz A={....
B=.......
Ω={....
Popatrz jak napisałaś A∩ B kiedy ich nie było w A i B
8 gru 19:20
Ruda: A = {2,4,6, 8,10,12, 14,16,18, 20}
B = { 3,6,9,12,15,18}
A w takim razie Ω ?
8 gru 19:21
załamany :(: Ω −zbior wszystkich mozliwych wynikow czyli liczby od 1 do 20
8 gru 19:22
krystek: wszystkie zdarzenia, cała przestrzeńzdarzeń elementarnych!
8 gru 19:22
Ruda: Ω to {2,4,6, 8,10,12, 14,16,18, 20 3,9,,15,}
8 gru 19:22
Ruda: aha XD
Babka od matmy na lekcji właśnie mówiła ze to czego nie ma w A i B... Dziwne

ALe dziękiiii
wielkie !
8 gru 19:23
załamany :(: widocznie zle zrozumiałas
8 gru 19:24
krystek: To jest dopełnienie sumy zbiorów
8 gru 19:26
Ruda: A = {2,4,6, 8,10,12, 14,16,18, 20}
B = { 3,6,9,12, 15, 18 }
A n B = { 6, 12, 18 }
Omega = { 123456789101121314151617181920}
P( A u B ) = P (A) + P (B) − P (A n B)
P ( A ) = 10/20
P (B) = 6/20
P (AnB) = 3 /20
P( A u B ) = (10/20 + 6/20 ) − 3/20
P( A u B ) = 13/20
8 gru 19:26
Ruda: możliwe bo jej wtedy nie słuchałam i tak to jest jak sie nie usłyszy to połowę zmyśli
8 gru 19:27
krystek: Ω zaczyna się od{1,2...
8 gru 19:27
Ruda: tak, tylko przecinków mi sie nie chciało wstawiać
8 gru 19:28
krystek: W poście o godz 19,22 nie napisałaś .Stąd ta uwaga.
8 gru 19:45