Odległość między punktami.
Arven: Oblicz długość boków trójkąta o wierzchołkach A,B,C gdy: A=(4,−8), B=(−5,7), C=(0;4)
wzór jest taki: lABl=√(Xb−Xa)2+(Yb−Ya)2
I nie wiem jak przekształcać ten wzór gdy mam lBCl i lACl
8 gru 22:34
Gustlik: Ten wzór się wziął z Pitagorasa i ma związek ze wzorem na długość wektora.
Liczysz współrzędne wektorów:
AB→=B−A=[−5−4, 7−(−8)]=[−9, 15]
AC→=C−A=[0−4, 4−(−8)]=[−4, 12]
BC→=C−B=[0−(−5), 4−7]=[5, −3]
|AB|=√(−9)2+152=√81+225=√306
|AC|=√(−4)2+122=√16+144=√160=4√10
|BC|=√52+(−3)2=√25+9=√34
8 gru 22:53