Nieco trudniejsze zadanko
Mieciu: ( √2 − 1 )3+x = ( √2 + 1 )5x − 7
Ile wynosi x ?
8 gru 13:04
Patronus: Mam taki pomysł:
Pomnóżmy obie strony równania przez (
√2−1)
5x−7
Wtedy dostaniemy
(
√2−1)
3+x (
√2−1)
5x−7 = (
√2+1)
5x−7(
√2−1)
5x−7
Czyli
(
√2−1)
6x−4 = 2−1 =1
A stąd 6x−4 = 0
8 gru 14:11
Patronus: Prawa strona po wymnożeniu (trzecia linijak od końca)− powinna być taka:
(2−1)
5x−7 = 1
5x−7 = 1
Nic to nie zmienia ale tak jest poprawnie
8 gru 14:22
ICSP: (
√2−1)
3+x = (
√2+1)
5x−7
(
√2−1)
3+x − (
√2+1)
5x−7 = 0
| | 1 | |
(√2−1)3+x − |
| = 0 |
| | (√2−1)5x−7 | |
t = (
√2−1)
t
3 + x − t
−5x + 7 = 0
3 + x = −5x + 7
6x = 4
8 gru 16:18