matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
..
Paulinka)):
Rozwiąż
3−x
a)
=5
x
2
−4
2−x
x−3
b)
=
x+3
4−2x
8 gru 14:48
ola:
a) Df=R−{−2,2}
3−x
=5|*(x
2
−4)
x
2
−4
3−x=5x
2
−20 5x
2
+x−23=0 no i obliczasz deltę... b) analogicznie, najpierw dziedzina, później wymnóż na krzyż, uporządkuj i delta
8 gru 15:11
Paulinka)):
Rozwiąż
2−x
x−3
=
x+3
4−2x
8 gru 21:04
krystek:
D=R\{...} "na krzyż " wymnóz!
8 gru 21:25