jakie jest prawdopodobiieństwo wystąpienia zjawiska
Andrzej: Witam, czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć jak powinno wyglądać rozwiązanie tego rachunku
prawdopodobieństwa?
zadanie
są dwa rodzaje loterii
1. 10 losów w tym 2 wygrywają (Ω=45)
2. 20 losów w tym 4 wygrywają (Ω=190)
w którym łatwiej wygrać
1 znalazłem tu
http://wwww.matematyka.pisz.pl/forum/14037.html i po podmianie liczb wyszło prawdopodobieństwo 17/45
ale za nic nie mam pojęcia jak do takiej tabelki podstawić 4 losy wygrywające
główkowałem w ten sposób że w tym pierwszym losujemy dwa losy i
−pierwszy może być wygrany a drugi pusty
lub
−dwa wygrane i 0 pustych (to do 1szej loterii)
druga z kolei
2 wygrane 2 puste
1 wygrany 3 puste
3 wygrane 1 pusty
4 wygrane 0 pustych
?
za nic nie wiem jak się za to zabrać
7 gru 23:34
rumpek:
To ja proponuje zacząć od treści

"Pierwsza loteria zawiera 10 losów z czego 1 wygrywa druga loteria 20 losów z czego 2 wygrywają
W której z loterii kupując dwa losy mamy większe szanse wylosowania nagrody ?"
Tutaj kombinacje, ponieważ nie ważna jest kolejność

1
o Pierwsza loteria:
| | | | 10! | | 9 * 10 | |
|Ω| = C102 = | = |
| = |
| = 45 |
| | | 2! * 8! | | 2 | |
Teraz policzę zdarzenie sprzyjające (jest tylko jeden los wygrywający):
| | | | | |
|A| = C11 * C91 = | * | = 1 * 9 = 9 |
| | | |
Odnośnie wytłumaczenia: żadna tabelka nie jest potrzebna, po prostu mamy wyliczyć największą
szanse wygrania. Mamy jednakże podane, iż jest 10 losów z czego 1 jest WYGRYWAJĄCY oraz
losujemy 2. Więc zdarzenia sprzyjające (te przy którym mamy największą szanse wygranej jest
tak jak napisałem: C
11 (ponieważ losujemy jeden los z tych wygrywających) pomnożony przez
C
91 (ponieważ liczymy jeden los przegrywający z tych 9 − bo 9 przegrywających jeden
wygrywający w sumie 10

)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2
o Drugie losowanie:
W drugiej loterii mamy podane, że wszystkich losów jest 20 i 2 wygrywające. Zatem :
20 − 2 = 18 (tyle jest przegrywających)
Losujemy 2 losy z pośród 20 (kombinacje)
| | | | 19 * 20 | |
|Ω| = C202 = | = |
| = 190 |
| | | 2 | |
Teraz znowu zdanie sprzyjające − tak samo jak w poprzednim:
|B| = C
21 * C
181 + C
22 * C
180 = 2 * 18 + 1 * 1 = 37
Tutaj takie zdarzenie, bo kupujemy dwa losy wpierw rozpatrujemy gdy kupimy jeden los kiedy
jeden wygrywa a jeden przegrywa i dodajemy kolejny przypadek gdy mamy aż takie szczęście gdy
uda nam się kupić 2 wygrywające
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Skoro mamy obliczone prawdopodobieństwo to możemy zająć się oszacowaniem, tutaj po prostu
zajmujemy się zwykłymi ułamkami (rozszerzamy o mianownik P(A) )
| | 1 | | 1 * 38 | | 38 | |
P(A) = |
| = |
| = |
| |
| | 5 | | 5 * 38 | | 190 | |
P(A) > P(B) 
Mam nadzieje, że teraz rozumiesz z tymi komentarzami i bez tej tabelki
7 gru 23:56
rumpek: Ok, zaraz zajmę się twoim właściwym pytaniem

bo nie przeczytałem
7 gru 23:58
sushi_ gg6397228:
przeciez w drugim tez losujesz tylko dwa losy, a nie 4 sztuki
1 wygrywajacy , 1 przegrywajacy
2 wygrywajace, 0 przegrywajacych
7 gru 23:58
rumpek:
1
o Pierwsza loteria
10 losów w tym 2 wygrywają
| | | | 10! | | 9 * 10 | |
|Ω| = C102 = | = |
| = |
| = 45 |
| | | 2! * 8! | | 2 | |
Teraz policzę zdarzenie sprzyjające:
10 − 2 = 8 (8 losów jest przegrywających)
| | | | | | | |
|A| = C22 * C80 + C21 * C81 = | * 1 + | * | = 1 + 2 * 8 = 17 |
| | | | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2
o Drugie losowanie
| | 20! | | 19 * 20 | |
|Ω| = C202 = |
| = |
| = 190 |
| | 2! * 18! | | 2 | |
I tutaj twój błąd był

Polecenie nie przeczytałeś

Znowu zdarzenie sprzyjające:
| | | | | | | |
|A| = C42 * C180 + C41 * C18{1} = | * 1 + | * | = ... |
| | | | |
I to sobie chyba obliczysz, z tym problemu nie będzie
8 gru 00:04
rumpek: Oczywiście też się pomyliłem

tam zamiast 18 powinna być 16
8 gru 00:07
rumpek:
Poprawa:
2
o Drugie losowanie:
|Ω| = to jest dobrze
| | | | | | | |
|A| = C42 * C160 + C41 * C161 = | * 1 + | * | = ... |
| | | | |
8 gru 00:08
rumpek:
8 gru 00:09
Andrzej: dziękuję rumpek! bardzo mi pomogłeś
8 gru 15:25