oblicz
Daria: oblicz ;
2−1 + 4−1/2 + (√2 /2 )2
mi wychodzi 1 i 1/16 i to zle jest
7 gru 16:31
Patronus: Napisz jak liczysz to znajdziemy błąd.
7 gru 16:43
Daria: 1/2 +( 1/4 )2 + 2/4 = 1/2 +1/16+2/4=8/16+1/16+8/16=17/16
7 gru 16:51
Patronus: ok 4
−1/2 to
√1/4 a nie (1/4)
2 i tyle
7 gru 16:52
Daria: a pierwiastek z 1/4 to 2 −1/4?
7 gru 17:00
Patronus: | | √1 | | 1 | |
Nie √1/4 to |
| czyli |
| |
| | √4 | | 2 | |
7 gru 17:03
Daria: ale to i tak wynik wychodzi 6/4 a ma wyjsc liczba wieksza od 2 1/2
7 gru 17:51
Patronus: To to wszystko dobrze − wychodzi 6/4 a to jest większe od 21/2=√2
8 gru 10:32