Dziedzina funkcji
xx: Cześć mam problem z dziedzinami funkcji:
napisane jest, że mianownik ma być większy od zera a co z licznikiem?
taka funkcja istnieje?
8 gru 13:08
-:): dla x≠2 istnieje y={0}{x−2} ... jest funkcją stałą y=0
Dziedzina w tym przypadku x−2≠0 (wcale nie musi być większa od zera)
8 gru 13:12
xx: Aha rozumiem, dzieki.
Czyli tak samo z pierwiastkami f(x)= √x+2
czyli nawet jeśli x=−2, f(x)=√0 to i tak funkcja istnieje
f(x)=0?
8 gru 13:15
-:): przeczytaj definicję pierwiastka−
8 gru 13:23
krystek: | | f(x) | |
krótko!Wyznaczając dziedzinę y= |
| mianownik ≠0 ( przez 0 nie dzielimy). |
| | g(x) | |
y=
√f(x) to f(x)≥0 (pod pierwiastkiem musi być liczba nieujemna)
| | 1 | |
y= |
| to f(x)>0 pod pierwiastkiem liczba dodatnia ,bo w mianowniku pierwiastek) |
| | √f(x) | |
8 gru 13:29