g
Stokrotka: 2−2(cosαcosβ − sinαsinβ) = ... pomoze ktos ?
| | α−β | |
mam dojsc do postaci 4sin2 |
| |
| | 2 | |
a zaczelam od (cosα−cosβ)
2 + (sinα−sinβ)
2 ... i dalej nie wiem jak
8 gru 20:51
Stokrotka: da ktos rade pomoc mi z tym? tylko koncowka
8 gru 20:57
AS: Przede wszystkim trzeba zauważyć ,że
cosα cosβ − sinα sinβ = cos(α + β) i dalej mamy
2 − 2cos(α + β) = 2*(1 − cos(α + β)) = 2*(cos0 − cos(α + β))
zamienić na iloczyn i po sprawie.
8 gru 20:59
Stokrotka: czyli na jaki iloczyn?
8 gru 21:01
AS: | | α + β | | α − β | |
Zgodnie z wzorem cosα − cosβ = −2sin |
| sin |
| |
| | 2 | | 2 | |
8 gru 21:04
Stokrotka: ale za co mam ten wzor podstawic?
8 gru 21:06
Eta:
Wtrącę się
| | α | |
Bardzo przydatna zależność 1−cosα= 2sin2 |
| |
| | 2 | |
| | α | | α | | α | | α | |
bo cosα= cos2 |
| −sin2 |
| = 1−2sin2 |
| =2cos2 |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | α | |
podobnie 1+ cosα= 2cos2 |
| |
| | 2 | |
i mamy: z Twojego zadania:
| | α+β | |
2[1−cos(α+β)]= 2*2sin2 |
| = ... |
| | 2 | |
8 gru 21:10
AS: Za cos0 − cos(α + β)
W tym przypadku korzystniej byłoby skorzystać z wzoru zmodyfikowanego
| | α + β | | β − α | |
cosα − cosβ = 2sin |
| sin |
| |
| | 2 | | 2 | |
8 gru 21:10
Eta:
Poprawka chochlika
| | α | |
bo cosα=......................= 2cos2 |
| −1 |
| | 2 | |
8 gru 21:13
Stokrotka: Eta ale tam mialo byc α−β a u ciebie jest +
8 gru 21:13