pomoże ktoś?? proszę :)
iwaa: oblicz wysokość ściany bocznej ostrosłupa prawidłowego pięciokątnego jeśli obwód jego podstawy
jest równy 40cm a Pb wynosi 190cm2
8 gru 17:38
Mateusz: zwróc uwagę że w podstawie masz pięciokt foremny podziel go na małe trójkaciki każdy będzie
miał równe boki w tym wypadku 8
190 podziel na 5 co da 38cm
2 masz pole jednego małego trójkącika bocznego
z wzoru na trójkat wylicz z niego h potem poprowadz z środka podstawy linię do krawędzi i chyab
resztę z pitagorasa

Tyle mogłem pomóc na szybkiego nie gwarantuję że to jest dobrze. Starałem się
8 gru 17:49
Mateusz: poprawka jak tylko wysokośc krawędzi bocznej to masz pole małego trójkata 38cm2 i podstaw do
wzoru
8 gru 17:52
Mateusz: niestety ale ten dział opiera sie na dobrym rysunku

mam nadzieje nic nie skopałem.
Powodzenia
8 gru 17:53
iwaa: do wzoru na trójkąt
8 gru 17:57
Mateusz: tak tylko na szybko ucze sie do testu i nie jestem pewien ale boczne trojkaty to tez
rownoboczne znajdz wzór wysokośc takiego trójkata to jest bodajze h = apierw z 3 przez 2
8 gru 18:00
Mateusz: czyli 4 pierw z 3 to bedzie h wg moich obliczeń w głowie co prawda więc nie gwarantuje
poprawnego wyniku
8 gru 18:02
iwaa: podziwiam Cię że chce Ci się pomagać robić takie zadania

ale ja nie umiem majcy i tego nie
rozumiem i nie dam rady tego zrobić
8 gru 18:04
Mateusz: często tu wchodzę sam podałem niżej zadanie a twoje akurat wpadło mi w oko i coś tam wymęczyłem
jak to jest dobrze to cieszę się
8 gru 18:07
iwaa: nie wychodzi
8 gru 18:12
...: to jest trójkąt równoramienny
8 gru 18:39
Mateusz: tak własnie przypuszczałem, niewiele trzeba zmienić
8 gru 19:15
dero2005:

5*a = 40
a = 8
h
s = 9,5
8 gru 21:02
załamany :(: robiłem to zadanie ... w którym poscie nizej
8 gru 21:03