Wartość bezwględna
monika: Mam do wyliczenia równanie:
||2x−7|−3x|=1
Rozbijam to na dwa równania:
|2x−7|−3x=1 lub |2x−7|−3x=−1
W tym przypadku rozwiązywałabym to za pomocą wyznaczenia przedziałów. Czy istnieje inny sposób
na rozwiązanie tego zadania? Bo jak wezmę dalej tym samym sposobem:
|2x−7|=1+3x
2x−7=1+3x lub 2x−7=−1−3x
W drugim równaniu wyjdzie mi −8, ale ta liczba po podstawieniu do równania daje sprzeczne
wyniki. Dlaczego muszę odrzucić −8, mógłby ktoś wytłumaczyć?
8 gru 20:39
Aga: I2x−7I−3x=1oraz I2x−7I−3x=−1
rozpatrujesz w dwóch przedziałach
Dlax<U{7}[2]
−2x+7−3x=1 lub −2x+7−3x=−1
−5x=−6 −5x=−8
dlax≥U{7}{2]
2x−7−3x=1 lub 2x−7−3x=−1
−x=8 −x=6
x=−6∉<3,5;
∞)
x=−8∉<3,5;
∞)
8 gru 20:56