7 gru 20:21
Molek: Nie oczekuje rozwiązania zadania, ale może chociaż jakieś naprowadzenie ?.
7 gru 20:57
kasia:

Jeden bok prostokąta to 2+7 =9 drugi 2b+a
7 gru 21:07
Molek: Hmm, nie rozumiem ; <.
7 gru 21:25
kasia: Masz podany obwód figury
wykorzystaj wzór na prostokąt
2*9+2(2b+a)=34
2(2b+a)=16
2b+a=8
drugie równanie
z pola figury
2(2b+a)+7a=30
rozwiąż uklad
7 gru 22:02
Molek: Możesz mi powiedzieć skąd się wzięło 7a ?.
7 gru 22:59
Molek: Dzięki wielkie, w końcu zrozumiałem zadanie, Twój obrazek mi poukładał w głowie. Jeszcze raz
dziękuję!.
8 gru 00:47