CIĄG GEOMETRYCZNY
ahaa: 2.Znajdź liczbe x, dla której liczby:
x, x−4, 2
stanowią kolejne wyrazy ciągu geometrycznego
8 gru 20:28
8 gru 20:32
ewe: (x−4):x= 2:(x−4)
2x=(x−4)(x−4)
2x= x2−4x−4x+16
−x2+10x−16=0
Δ=100−4*(−1)*(−16)=36
√Δ=6
x=8 lub x=2
8 gru 20:33
Karola: można to obliczyć ze średniej arytmetycznej
x+2= 2*(x−4)
x+2=2x−8
x=−10
8 gru 20:33
Karola: Przepraszam, tam znaku nie zmieniłam, ma być
x=10
8 gru 20:36
ewe: karola złe rozwiazałas to zadanie jest to ciag geometryczny a nie arytmetyczny
8 gru 20:44
Karola: oj, to źle przeczytałam, przepraszam
8 gru 21:11