Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość.
Mati: Pole podstawy graniastosłupa prawidłowego czworokątnego jest równe 36cm2. Kąt między przekątną
ściany bocznej, a krawędzią podstawy ma miarę 60 st. Oblicz pole powierzchni całkowitej i
objętość.
27 lut 16:12
Natalia:

Pp=36cm
2
Pp=a
2
36=a
2
a=6
α=60
h=a
√3
h=6
√3
Pb=(a*h)*4
Pb=(6*6
√3)*4=36
√3*4=144
√3
Pc=2*Pp+Pb=2*36+144
√3=72+144
√3
V=Pp*H
V=36*6
√3=216
√3
niewiem czy tak ale wydaje mi się że to dobrze jest
27 lut 17:17
Mati: Dzieki wielkie, też myśle że dobrze.
Ta wysokość wyszła z tg?
27 lut 17:59
xdxdxdx: podstawa graniastoslupa prostego jest trapez, w ktorym trzy boki maja po 13cm a dluzsza
podstawa ma 23cm. Oblicz objetosc i pole pwierzchni calkowitej tej bryly,jezeli jej wysokosc
wynosi 16cm
8 gru 20:20