matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz całkę
abc:
∬(tgx + ctg x)
2
dx
8 gru 18:16
paziówna:
chyba całka pojedyncza, masz tu tylko jedną zmienną
sinx
cosx
1
2
∫ (
+
)
2
dx = ∫
dx = ∫ (
)
2
dx = ∫
cosx
sinx
sin
2
xcos
2
x
2sinxcosx
4dx
sin
2
2x
1 − cos2t
cos2t = 1 − 2sin
2
t ⇒ sin
2
t =
2
2dx
dx
= 4∫
= 8∫
1 − cos4x
1 − cos4x
8 gru 18:38