Porównaj liczby
aga: r= 36log6 5−14
s=25−13 log227
t= √251log35 + 491log47
do t: pierwsza potęga 5 ,a druga 7
w licznikach są 1
wszystko pod pierwiastkiem
bardzo proszę o pomoc!
8 gru 15:59
ICSP: | | 25√6 | |
r = 6log6 25 − log6 √6 = |
| |
| | 6 | |
| | 1 | | 32 | |
s = 25 − |
| log2 27 = 2log2 32 − log2 3 = |
| |
| | 3 | | 3 | |
s jest większe, o ile nigdzie się nie pomyliłem.
t = co? Zapisz wartość pod pierwiastkiem bez pierwiastka.
8 gru 16:14
aga: t=(25 1/ log35) +( 49 1/ log47)
8 gru 16:20
8 gru 16:23
aga: tak
8 gru 16:25
ICSP: to na pewno mnożenie a nie potęgowanie?
8 gru 16:25
aga: chyba jednak potęgowanie
8 gru 16:36
aga: a możesz jeszcze napisać do tego założenia?
8 gru 16:40
ICSP: najpierw obliczmy to co jest pod pierwiastkiem:
251/log3 5 + 491/log4 7 = 5log5 9 + 7log7 16 = 9 + 16 = 25
√25 = 5
8 gru 16:40
ICSP: do czego założenia?
8 gru 16:40
aga: aa oczywiście ,że nie!

czyli największe jest s potem r i na końcu t
8 gru 16:45
aga: z tymi założeniami to pomyliło mi się zadanie
dzięki za pomoc− logarytmy to jeszcze nie mój poziom jestem dopiero w 1 lic
pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję
8 gru 16:46
ICSP: chyba xD
Mogłem się gdzie pomylić
8 gru 16:46