Jak to rozwiazac??
Cmon: cztery liczby tworzą ciąg geometryczny. Jeżeli od pierwszej odejmiemy 2, od drugiej odejmiemy
3, od trzeciej odejmiemy 9 a od czwartej 25 to otrzymane różnice tworzą ciąg geometryczny.
Znajdz te liczby. Proszę o pomoc męczę się z tym zadaniem od pół godziny...
26 mar 19:28
morfepl: a,b,c,d
a−2,b−3,c−9,d−25
a
n=a
1q
n−1
więc pierwszy ciąg można zapisać jako: a,aq,aq
2,aq
3
a drugi jako: a−2,aq−3,aq
2−9,aq
3−25
| | b | | c | |
teraz z własności ciągu geometrycznego: |
| = |
|
|
| | a | | b | |
| aq2−9 | | aq3−25 | |
| = |
|
|
| aq−3 | | aq2−9 | |
teraz trzeba by to jakoś sprytnie rozwiązać
26 mar 19:37
TOmek: a,b,c,d −> geom.
a−2,b−3,c−9,d−25 −> arytm. powinno być źle przepisałes




!
b
2=ac
b−3=c−9+a−2 i teraz kombinujemy
b=c−9+a−2+3
a=b−c+9+2−3
a=b−c+8
b
2=(b−c+8)c
i mamy b,c i juz powinno byc z gorki
26 mar 19:38
TOmek: a moze jednak jest geom. xD sprawdź mistrzu!
26 mar 19:39
Cmon: tak rpzepraszam zapedziłem się i zapisałem geometryczny a powinno być arytmetyczny. Dzięki za
pomoc
26 mar 19:48
szymonek: Tomek a nie powino być
b−3=(c−9+a−2)/2
8 gru 20:36