Ostrosłupy
Alicja: Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej ostrosłupa prawidłowego czworokątnego, wiedząc,
że jego wysokość jest równa 4√3 i tworzy z krawędzią boczną kąt 30 stopni.
Prosiłabym o rozwiązanie i wyjaśnienie, abym mogła przeanalizować zadanie. Z góry bardzo
serdecznie dziękuję!
8 gru 21:10
dero2005:

h = 4
√3
rozpatrujemy trójkąt AOW
| | 2√3h | | 2√3*4√3 | |
l = |
| = |
| = 8 → krawędź boczna
|
| | 3 | | 3 | |
z Pitagorasa
| d | |
| = √l2 − h2 = √82 − (4√3)2 = √64 − 48 = √16 = 4
|
| 2 | |
d = 2*4 = 8 → przekątna podstawy
rozpatrujemy trójkąt ABC
d
2 = 2a
2
| | d√2 | | 8√2 | |
a = |
| = |
| = 4√2 → krawędź podstawy
|
| | 2 | | 2 | |
rozpatrujemy trójkąt ECW (Pitagoras)
h
s =
√l2 − (a2)2 =
√82 − (2√2)2 =
√64 − 8 =
√56 = 2
√14 → wysokość ściany
bocznej
P
p = a
2 = (4
√2)
2 = 32 → pole podstawy
| | a*hs | |
Pb = 4* |
| = 2*a*hs = 2*4√2*2√14 = 32√7 → pole boczne
|
| | 2 | |
P
c = P
p + P
b = 32 + 32
√7 = 32(1+
√7) → pole całkowite
| | 1 | | 1 | | 128 | |
V = |
| Pp*h = |
| *32*4√3 = |
| √3 → objętość
|
| | 3 | | 3 | | 3 | |
8 gru 21:34