wielomiany- parametry
messie: 1.Dla jakich wartości parametru m równanie x4 + (m−2)x2 + m2 −1=0 ma 2 rożne pierwiastki?
2.Dla jakich wartości parametru m równanie x4 + (1−2m)x2 + 2m2 + 1/4 =0 nie ma rozwiązań?
Prosiłabym nie koniecznie o rozwiązanie, a o założenia.
7 gru 17:59
Grześ: 1. Jest to równanie dwukwadratowe, więc:
x
2=t
t
2+(m−2)t+(m
2−1)=0
Aby wyszły dokładnie dwa pierwiastki musi powstać jedna t
1<0 a druga t
2>0
Czyli:
Δ>0
t
1t
2<0
Wg mnie to wystarczy w założeniach

Oczywiście t
1t
2 jest utożsamione z x
1x
2 we wzorze vieta, więc z niego skorzystaj
7 gru 18:08
Grześ: 2. x4+(1−2m)x2+(2m2+1/4)=0
znowu t=x2
t2+(1−2m)t+(2m2+1/4)=0
Tu aby powstało brak rozwiązań mamy przypadki:
dla
1◯
Δ<0
2◯
Δ=0
b<0
3◯
Δ>0
x1x2>0
x1+x2<0
7 gru 18:12
Grześ: Chyba dobrze podane są przypadki
7 gru 18:12
Grześ: tylko sorki, tam zamiast x1 czy x2 powinno być t1, t2 dla poprawności zapisu
7 gru 18:13
Maryś: mógłby ktoś wytłumaczyć, z czego wynikają te założenia. pierwsze jest oczywiste. jak delta jest
mniejsza od zera to nie ma miejsc zerowych. ale co z resztą?
8 gru 19:40