Ciągi
kylo1303: Udowodnij, że liczby 11, 12, 13 nie są wyrazami ciągu geometrycznego.
Robie to tak:
11*q
k=12
11*q
p=13 (dziele stronami)
p,k∊C
q
k−p=12/13
Teraz tak na chlopski rozum moglbym podstawic sobie pod k=2 p=3 i q=13/12, ale oczywiście to
poprawne nie jest, dlaczego?
8 gru 20:45
rumpek:
a,b,c − kolejne trzy wyrazy ciągu geometrycznego, jeżeli to mają być wyrazy ciągu
geometrycznego to spełniają następujący warunek:
b2 = ac, zatem podstawiamy:
a = 11
b = 12
c = 13
(12)
2= 11 * 13
144 = 143
L ≠ P czyli nie są wyrazami ciągu geometrycznego
c.n.u
8 gru 20:46
kylo1303: Ale one nie musza byc kolejnymi, to moze byc wyraz 1szy, 5ty i 10ty.
8 gru 21:00
AS: Ale nigdzie nie jest powiedziane,że to są liczby kolejne.
8 gru 21:01
rumpek:
możesz sprawdzić po kolei
1o 11, 12 ,13
2o 12, 11, 13
3o 11, 13, 12
I dość do wniosków
8 gru 21:03
AS: Do Rumpek
Nie chodzi o kolejność , między 11 a 12 mogą być wartości ułamkowe.
8 gru 21:06
kylo1303: Zwroćcie uwage na moje rozumowanie, bo wydaje mi sie ze jest dobre ale cos jednak nie wychodzi.
Moge pokazac analogicznie jak wyglada to zadanie na ciagu arytmetycznym:
Czy
√2 √3 √5 mogą być wyrazami ciagu arytmetycznego
√2+kr=
√3
√2+pr=
√5
gdzie k,p∊C
kr=
√3−
√2
pr=
√5−
√2 (dziele stronami)
| k | | √3−√2 | |
| = |
| z tego widac ze lewa strona jest liczba wymierna, natomiast |
| p | | √5−√2 | |
prawa nie, czyli nie moze zajsc taka rownosc.
Moze to ulatwi komus rozwiazanie.
8 gru 21:12
AC:
a
1q
n1−1=11
a
1q
n2−1=12
a
1q
n3−1=13
Dzielimy stronami:
oznaczmy
n
2−n
1=m∊C
n
3−n
2=k∊C
| | 12 | |
qm= |
| podnośmy do potęgi k |
| | 11 | |
| | 13 | |
qk= |
| podnośmy do potęgi m |
| | 12 | |
i porównujemy
| | 12 | | 13 | |
( |
| )k = ( |
| )m wymnażamy: |
| | 11 | | 12 | |
12
k+m = 13
m * 11
k
i już widać że lewa strona nie może być równa prawej dla k,m − całkowitych bo lewa jest
parzysta
a prawa jest nieparzysta
lewa może być dla k+m=0 nieparzysta równa 1 ale prawa wtedy nie będzie równa 1
8 gru 21:34
kylo1303: Dzieki wielkie za pomoc.
8 gru 21:39