;/
Marti: Punkty (0,4) i (3,0) są końcami przeciwprostokątnej w trójkącie prostokątnym. Znajdź
współrzędne trzeciego wierzchołka tego trójkata.
8 gru 10:56
wik: Takich punktow jest nieskonczenie wiele − spelniajacych rownanie okregu o srodku S(1,5; 2) i
r=2,5
8 gru 11:06
Patronus:

Nie, takie punkty są dwa − to ma być trójkąt prostokątny i mamy podane współrzędne
przeciwprostokątnej.
Z rysunku dwa białe punkty są prawidowymi odpowiedziami
Jeden (0,0), drugi (3,4)
8 gru 11:10
Marti: tylko sie zastanawiam czy to trzeba jeszcze jakos wyliczycbo jeszcze mam równanie prostej
podane y=2x+4
8 gru 11:16
Patronus:

Nie wiem co wspólnego ma ta prosta z trójkątem prostokątnym?
A masz całą treść zadania?
8 gru 11:20
wik: zapewne ma ten punkt lezec na tej prostej, to rozwiaz rownanie tej prostej z rownaniem okregu
8 gru 11:22
wik: do Patronusa: Dlaczego twierdziles, ze sa tylko 2 takie punkty? A ile jest trojkatow
prostokatnych o przeciwprostokatnej rownej 5?
8 gru 11:29
Patronus: Do Wik, trójkątów prostokątnych o przeciwprostokątnej równej 5 i umieszczonej w konkretnym
miejscu w układzie współrzędnych jest 2. Jeśli się nie zgadzasz, spróbuj narysować trzeci −
którego nie wymieniłem na rysunku (z białymi kropkami)
8 gru 11:35
wik: ale w jakim konkretnym miejscu? Poczatkowo nic nie bylo o tej prostej, a Twoje punkty nie leza
na tej prostej
8 gru 11:38
Bogdan:

Takich trójkątów jest nieskończenie wiele.
Patronus ma rację.
8 gru 11:39
Patronus: Ok, przyznaję rację.
8 gru 11:43
wik: (x−1,5)2 + (y−2)2 = 2,52 i y = 2x+4
x2 − 3x + 2,25 + 4x2 + 8x + 4 = 6,25
5x2 + 5x + 1 = 0
wyznaczyc 2 pierwistaki x i podstawic do y=
8 gru 11:44
wik: Bogdan pomylily Ci sie nicki
8 gru 11:48
Bogdan:
Tak, przepraszam
wik, miałem na myśli Twój post z godz. 11:06.
Powinienem powiedzieć −
wik ma rację. Jeszcze raz przepraszam
8 gru 11:52
Marti: x1= (−
√5−5)/10 i jest mniejszy od zera, a x2=(−
√5+5)/10 i jest wiekszy od zera, i teraz ten
który jest > 0 podstawiam do y=2x+4 i to jest to rozwiazanie tak? czy dobrze zrozumiałam

?
pomocy
8 gru 14:16
kasia: oba
8 gru 14:21
Marti: czyli sa dwa rozwiazania tak? Kasiu pomóz
8 gru 14:23
kasia: tak, bo prosta przecina okraóch miejscach, chyba, że wzadaniu jest jakieś ograniczenie, ale nie
podałaś nic
8 gru 14:26
kasia: sprawdź wyliczenia wika z gru 11:44, bo mi się, że powinno być
5x2+5x=0
x(x+1)=0
x1=0
x2=−1
8 gru 14:33
kasia: (x1, y1) nie spełnia warunków zadania, ponieważ pokrywa się z końcem przyprostokątnej
8 gru 14:40
Marti: czyli trzeci wierzchołek tego trójkata ma współrzedne (−1,2)

?
8 gru 15:12
...: tak
8 gru 15:19
Marti: ufff dziekuje bardzo Kasiu
8 gru 15:20