proszę o pilną pomoc
korba:

Na rysunku jest przedstawiony ostrosłup prawidłowy ścięty o podstawie kwadratu. Wysokość
ostrosłupa wynosi 1,6. Oblicz objętość. Nie wiem jak mam za to się zabrać
8 gru 17:41
kofi: pomoże ktoś?
8 gru 18:43
...: Czy to całe zadaniem, bo jest za mało danych?
8 gru 18:50
korba: tak, całe zadanie. Nie ma więcej danych
8 gru 18:57
korba: Mam wyprowadzić wzór na objętość i podstawić dane, które są podane w zadaniu.
8 gru 18:58
korba: pola podstaw obliczyłem i nie weim co dalej
8 gru 19:03
...:

1,6 to krawędź mniejszej podstawy czy wysokość?
8 gru 19:09
korba: jest to zarówno krawędź mniejszej podstawy jak i wysokość ostrosłupa ściętego
8 gru 19:16
...: po wyliczeniu wzór wyszedł taki
żeby wyeliminować h skorzystaj z podobieństwa trójkątow
8 gru 19:21
korba: w odp. mam inny wynik
8 gru 19:24
...: jaki?
8 gru 19:26
korba: 6,48513
8 gru 19:27
korba: żeby wyszedł taki wynik zamiast b powinno być √ab, ale nie wiem skąd to miałoby się wziąć
8 gru 19:28
...: we zorze powinno być ...(a2+ab+b2)...
szwankuje mi klawiatura
8 gru 19:28
korba: a skąd miałby się wziąć ten pierwiastek
8 gru 19:29
korba: a to h to jak można wyeliminować przy pomocy prawdopodobieństwa, bo nie wiem
8 gru 19:31
8 gru 19:31
...: podobieństwa trójkątów
8 gru 19:32
korba: ale ja potrzebuję to wyprowadzić, a nie gotowy wzór
8 gru 19:34
korba: jakoś mi coś innego wychodzi nadal
8 gru 19:35
...: to tylko dla pewności, że mój wzór jest dobry
podobieństwo wykorzystujemy tak
| h+H) | | a | |
| = |
| , patrz rysunek |
| h | | b | |
po przekształceniach
wstaw do wzoru napisanego pod rysunkiem
po drodze wykorzystaj wzór skróconego mnożenia na różnicę sześcianów i wyjdzie
8 gru 19:41
korba: spróbuję jeszcze raz
8 gru 19:44
korba: a gdzie H zginęło?
8 gru 19:46
...: szwankuje mi klawiatura, licz samodzielnie, bo nie mogę pisać
8 gru 19:51
korba: nie wyszło
8 gru 19:51
korba: jednak wyszło
8 gru 19:55
korba: dziękuję
8 gru 19:55
...: | | 1 | | H*b | | H*b | |
V= |
| *(a2*( |
| +H)−b2* |
| ) |
| | 3 | | a−b | | a−b | |
| | 1 | | H*b+H*a−H*b | | H*b | |
V= |
| *(a2*( |
| −b2* |
| ) |
| | 3 | | a−b | | a−b | |
| | 1 | | H*a | | H*b3 | |
V= |
| *(a2*( |
| )− |
| ) |
| | 3 | | a−b | | a−b | |
| | 1 | | H*a3 | | H*b3 | |
V= |
| *( |
| − |
| ) |
| | 3 | | a−b | | a−b | |
| | 1 | | (a2+ab+b2)(a−b) | |
V= |
| *H* |
| |
| | 3 | | a−b | |
8 gru 20:04