matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciągi, ciągi
joy:
Oblicz iloraz c.geometrycznego q oraz a1, gdy a6=15 a8=60
8 gru 21:26
Mila:
60 = a
1
∧ q
7
15 = a
1
∧ q
5
dzielę stronami q
2
= 4 stąd q =2 lub q = −2 a
1
= 15/32 lub a
1
= −15/32
8 gru 22:31