PRAWDOPODOBIEŃSTWO
ASIA: RZUCAMY DWIEMA SYMETRYCZNYMI KOSTKAMI. OBLICZ PRAWDOPODOBIEŃSTWO WYRZUCENIA SUMY OCZEK RÓWNEJ
4, JEŚLI WIADOMO ŻE WARTOŚĆ BEZWZGLĘDNA RÓŻNICY OCZEK WYRZUCONYCH NA POSZCZEGÓLNYCH KOSTKACH
JEST RÓWNA 2
8 gru 19:29
ASIA: ZNA SIĘ KTOŚ NA TYM?
8 gru 19:57
ASIA: ZROBIŁAM TAK SPRAWDZI KTOŚ?
A:
(1,3)(2,2)(3,1) CZYLI P(A)=3/36
B:
(1,3)(3,1)CZYLI P(B)=2/36
CZĘŚĆ WSPÓLNA P(A∩B)=2/36
P(A∪B)=3/36+2/26−2/36=3/36=1/12
8 gru 20:28
Eta:
|Ω|= 6
2= 36
A −−−− suma wyrzuconych oczek równa 4
| | 3 | | 1 | |
A= {(1,3) (2,2) (3,1)} |A|= 3 P(A)= |
| = |
| |
| | 36 | | 12 | |
B −− bezwzględna wartość różnicy wyrzuconych oczek jest równa 2
B= {(1,3) (3,1) (2,4) (4,2) (3,5) (5,3) (6,4) (4,6)}
| | 1 | |
A∩B = {(1,3) (3,1)} |A∩B|= 2 P(A∩B)= |
| |
| | 18 | |
Prawdopodobieństwo warunkowe
| | P(A∩B) | |
P(A|B)= |
| = ........ podstaw dane i dokończ |
| | P(B) | |
8 gru 20:30
ASIA: wyszło mi 1/4
8 gru 20:39
Eta:
ok
8 gru 20:40
ASIA: mam podobne
tylko teraz zdarzenie suma wyrzuconych oczek jest osiem pod warunkiem ze na jednej z nich
liczba oczek jest podzielna przez 3
to zadanie mam zrobić dokładnie jak to wyżej?
8 gru 20:43