matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciągi
gana:
oblicz sumę siedmiu początkowych wyrazów cia,gu artm w którym a3=7 i a13−a9=20
8 gru 19:41
Eta:
a
13
−a
9
= 4r=20 => r=5 a
1
= a
3
−2r = 7−10= −3 a
7
= a
3
+4r= 7+20=27
a
1
+a
7
S
7
=
*7=.........
2
8 gru 19:48