pomocy!!
paula: nie wiem do jakiej kategorii dodac te zadanie wiec daje tu
narysuj dwa rożne odcink. Wyznacz konstrukcyjnie odcinek,ktorego dlugosc jest srednica
geometryczna ich dlugosci
8 gru 00:52
Gustlik:

Wykorzystaj fakt, że w trójkącie prostokątnym kwadrat wysokości opuszczonej z wierzchołka kąta
prostego na przeciwprostokątną jest równy iloczynowi tych odcinków: h
2=pq, gdzie p, q − Twoje
odcinki.Taki trójkąt można otrzymać wpisując go w okrąg tak, aby jeden z boków był średnicą.
Wynika to z faktu, że ta wysokość dzieli trójkąt prostokątny na dwa trójkąty podobne do siebie
i do niego oraz z twierdzenia o kącie środkowym i wpisanym w okrąg.
1. Połącz te odcinki p i q w jeden.
2. Znajdź srodek tego połączonego odcinka (symetralna) i narysuj z niego okrąg (ten odcinek
musi być średnicą)
3. Opuść prostopadle wysokość z punktu C na punkt D (punkt łączenia odcinków p i q) wysokość
(
czerwona linia) − to bedzie Twoja średnia geometryczna.
8 gru 01:23
grazyna: ciąg o wzorze a n =5 − 3n jest jakim ciągiem . i są . jest, rosnący, stały ,malejący lub
niemonotoniczny cztery odpowiedzi .
25 gru 17:50
grazyna: Który z tych ciągów jest arytmetyczny . A. an=n kwadrat−3 b. bn=(−1)n (n+1) c. Cn = n
przez n plus 2 d. dn=3n−7 .
25 gru 17:59
grazyna: Ciąg (a)n jest arytmetyczny oraz a3 = 2 i a 4 =5 .Wskaz ktory z podanych wyrazow tego ciągu
został błędnie wyznaczony. prosze o pomoc.
25 gru 18:19
grazyna: wskaz wzor ogólny ciagu arytmetycznego , wiedzac ze jego pierwszy wyraz jest ruwny 2 ,a róznica
wynosi −3.
25 gru 18:31