;/
KASIA. :
pomożecie ?
Wykaż że równanie x
2+mx+m−1=0 ma dla każdej liczby rzeczywistej "m" co najmniej jedno
rozwiązanie.
będę wdzięczna
8 gru 20:05
załamany :(: licz delte
8 gru 20:05
ICSP: 1. Policz deltę
2. Wykaż ze jest zawsze ≥ 0
8 gru 20:06
KASIA. : ale jak deltę z tego ? ; /
ma byc cos takiego ?
x
2+2mx−1=0
Δ=(2m)
2−4*1*(−1)=4m
2+4=4(m
2+1)
8 gru 20:09
krystek: I tutaj Δ>0 dla wszystkich m
A wyżej masz inne r−nie
8 gru 20:10
KASIA. : czyli co to już jest rozwiązanie to co napisała,m ?
8 gru 20:17
załamany :(: nie bo sobie zmyśliłaś inne równianie
8 gru 20:18
KASIA. : kurcze to już nie wiem .. ; /
8 gru 20:18
załamany :(: masz równianie:
x2+mx+m−1=0
a=1
b=m
c=m−1
policz delte
8 gru 20:19
KASIA. : aaaaaaaaa ok
8 gru 20:20
KASIA. : i wychodzi mi m2−4m+4 i co teraz ? : )
8 gru 20:21
załamany :(: ściągnij do wzoru skróconego mnożenia
8 gru 20:22
KASIA. : (m−2)2
8 gru 20:26
załamany :(: super

i na tej podstawie stwierdzasz ze Δ≥0 czyli istnieje conajmniej jedno rozwiazanie
koniec dowodu
8 gru 20:27
KASIA. : a o k
8 gru 20:30
KASIA. : a jak zrobić to ?
wyznacz wartość parametru "b", jeśli wiadomo, że równanie x2+bx+5=0 ma dokładnie jedno
rozwiązanie?
8 gru 20:32
załamany :(: jaka delta musi byc zeby miało jedno rozwiazanie ;>
8 gru 20:32
KASIA. : większa od 0
8 gru 20:35
załamany :(: wtedy ma 2
8 gru 20:36
8 gru 20:38
KASIA. : zrobiłam tak:
Δ=b2−4*1*5=b2−20
b2−20=0
b2=−20/:√
b= 2√5 lub −2√5
8 gru 20:39
krystek: b2=20 (popraw) i daj teraz odpowiedź
8 gru 20:44
KASIA. : ok.
a jak się zabrać za to zadanie ?
Wyznacz wszystkie wartości parametru k, dla których rozwiązanie układu równań:
jest parą liczb dodatnich
8 gru 23:00
ICSP: Metoda wyznacznikowa
8 gru 23:01
KASIA. : czyli?
8 gru 23:03
Godzio:
Czyli nie wiesz co to, więc licz bez niej, wylicz z tego układu x i y
8 gru 23:06