matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
help
Marti:
dla jakich wartosci m funkcja y=(m+3)x+m−1 ma miejsce zerowe w x=2
? bo cos mi nie wychodzi
8 gru 14:54
Patronus:
miejsce zerowe czyli punkt (2,0) − podstawiamy do woru funkcji 0 = (m+3)*2 + m−1 0 = 2m + 6 + m −1 −3m=7
7
m=−
3
8 gru 14:59
ola:
0=2m+6+m−1 3m+5=0
5
m=−
3
8 gru 14:59
Patronus:
5
racja
3
8 gru 15:01
Marti:
dzięki
8 gru 15:03