Stereometria
rucia020: Witam.
Nie mam pojęcia jak zrobić to zadanie, zawsze byłam słaba ze stereometrii, mam nadzieję że ktoś
mi pomoże ?

.
Na rysunku przedstawiono graniastosłup prawidłowy ośmiokątny .Oblicz długości zaznaczonych
odcinków.
http://img187.imageshack.us/img187/4786/matrl7.jpg
8 gru 19:52
rucia020: chyba nikt mi nie pomoże
8 gru 20:10
aaaaa: czerwona:
x2 + x2 = 2 kwadrat
2x kwadrat=4
x kwadrat = 2
x=pierwiastek 2
zielona:
2+2x=2+2 pierwiastki 2
niebieska:
3 kwadrat + (2+2pierwiastki 2)kwadrat = y kwadrat ..... dalej oblicz , nie wiem jak tutaj
zapisac pierwiastki
8 gru 20:38