rozpisanie równania
zielony: 1−16x
4=0
dlaczego rozwiązaniem tego równania są liczby 1/2 i −1/2 a nie liczby 2 i −2
8 gru 16:41
ICSP: a jak liczyłeś?
8 gru 16:44
zielony: tak było zadanie rozwiazane w szkole, a teraz nie wiem dlaczego tak wyszło
1−16x4=0
−16x4=0
x4=1/16
x=1/2 v x=−1/2
8 gru 16:46
ICSP: 1 − 16x
4 = 0
1
2 − (4x
2)
2 = 0
(1−4x
2)(1+4x
2) = 0
(1− (2x)
2)(1 + 4x
2) = 0
(1−2x)(1+2x)(1+4x
2) = 0
1 + 4x
2 = 0 − sprzeczne w R
8 gru 16:48
ICSP: wszystko opiera sie na a2 − b2 = (a−b)(a+b)
8 gru 16:49
zielony: aha, teraz rozumiem, dziękuje za oświecenie
8 gru 16:50