ostroslup
Mateusz: oblicz V i Pc ostrosłupa prawidłowego czworokątnego wiedząc że przekątna podstawy ma długość
10√2 a krawędź boczna 12
w podstawie wiadomo kwadrat jego przekątna a√2 a skoro mamy tu 10 to a bedzie 10 krawędź mamy
czyli wys ostrosłupa można pitagorasem.. problem że mi wychodzą kosmiczne wyniki V= 33(3)√94
nie wiem czy dobrze
8 gru 17:57
dero2005:

d = 10
√2
l = 12
| | d√2 | | 10√2*√2 | |
a = |
| = |
| = 10 → krawędź podstawy
|
| | 2 | | 2 | |
h
s =
√l2 − (a2)2 =
√122 − 52 =
√144−25 =
√119 → wys ściany bocznej
h =
√hs2 − (a2)2 =
√(√119)2 − 52 =
√119 − 25 =
√94 → wysokość
P
c = a
2 + 2*a*h
s = 10
2 + 2*10*
√119 = 100 + 20
√119 → pow całkowita
| | 100√94 | |
V = 13a2*h = 13*102*√94 = |
| → objętość |
| | 3 | |
8 gru 20:34