Znaleźć równania asymptot :
kaja: Znaleźć równania asymptot :
f(x)=(x+1)2/x2+1
x E R , wiec asymptot poziomych brak.
nie moge obliczyc ukosnych, prosze o pomoc
8 gru 17:31
kaja: asymptot pionowych brak
8 gru 17:32
Aga: a=0, b=1prosta y=1 jest asymptotą poziomą funkcji jako szczególny przypadek asymptoty ukośnej.
8 gru 17:55
kaja: no właśnie taki jest wynik ,ale jak mam do tego dojść bo liczę ze wzoru ale cos mi nie wychodzi
8 gru 17:58
Aga: | | f(x) | |
liczysz granicę przy x→∞ |
| . Tu |
| | x | |
| (x+1)2 | |
| →0, gdy x→∞ |
| x(x2+1) | |
8 gru 18:12
AS: Przede wszystkim naucz się poprawnie zapisywać formuły ułamkowe.
| | (x + 1)2 | | x2 + 2*x + 1 | |
lim[x →∞] |
| = lim [x→∞] |
| |
| | x2 + 1 | | x2 + 1 | |
Dzielę licznik i mianownik przez x
2
| | 1 + 2/x + 1/x2 | | 1 + 0 + 0 | |
lim [x→∞] |
| = |
| = 1 |
| | 1 + 1/x2 | | 1 + 0 | |
Asymptota pozioma: y = 1 przy x →±
∞
Pionowej i ukośnej brak.
8 gru 19:15