g
Stokrotka: Rozwiąż
sin2x − sinx ≠ 0
8 gru 20:35
rumpek:
sin2x − sinx = 0
2sinxcosx − sinx = 0
sinx(2cosx − 1) = 0
sinx = 0 ∨ 2cosx − 1 = 0
sinx = 0 ....
8 gru 20:36
Stokrotka: ogolnie tersc zadania jest taka . wyznacz dziedzine
| | 1 | | 1 | |
f(x) = |
| − |
| |
| | √4π2−x2 | | sin2x − sinx | |
i z pierwszej czesci wyszlo mi ze x∊(−2π,2π)
8 gru 20:36
Eta:
sin2x= 2sinx*cosx
sinx( 2cosx−1)≠0
sinx≠0 v 2cosx −1≠0
dokończ...
8 gru 20:36
Stokrotka: dzieki
8 gru 20:37
rumpek:
8 gru 20:37
8 gru 20:38
Stokrotka: | | π | | π | |
a jeszcze .. wyszlo mi ze x∊(−2π,2π) i x≠kπ i x≠ |
| + 2kπ i x≠− |
| + 2kπ |
| | 3 | | 3 | |
sprawdzi ktos? jaki bedzie koncowy przedzial?
8 gru 20:40
rumpek: Dobrze tylko teraz część wspólna, czyli:
| | 5π | | π | | π | | 5π | |
D: x∊(−2π, 2π) − {−π, − |
| , − |
| , 0, |
| , |
| , π} |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
Tyle będzie jak się nie pomyliłem na wykresach
| | 1 | |
Najłatwiej byłoby rozwiązać sinx = 0 i cosx = |
| na przedziale x∊(−2π, 2π) |
| | 2 | |
odczytać (stąd ja mam te liczby) i odjąć je od tego przedziału
8 gru 20:44
Stokrotka: zgadza sie

dziekuje bardzo
8 gru 20:48