ciągi
po: Podaj wzór na n−ty wyraz ciągu (a
n) , którego suma n początkowych wyrazów określona jest
wzorem
czyli zaczynam tak
| | n2+n | |
an=Sn − Sn−1= |
| − i dalej nie wiem  |
| | 2 | |
8 gru 19:24
po: pomoże ktoś
8 gru 19:40
8 gru 19:41
załamany :(: | | n2+n | | n2−n | |
Sn−Sn−1= |
| − |
| =n |
| | 2 | | 2 | |
8 gru 19:45
po: | | (n−1)n | |
a dlaczego Sn−1= |
| |
| | 2 | |
8 gru 19:53
załamany :(: bo w miejsce n podstawiasz n−1
8 gru 19:54
po: to znaczy chodzi ci w miejsce n+1
8 gru 19:56
załamany :(: za kazdego n jaki masz we wzorze
8 gru 19:57
po: aha to już wiem skąd to dzięki
8 gru 20:00
po: jesteś jeszcze może
8 gru 20:22
załamany :(: słucham
8 gru 20:23
po: | | −1+2n | |
Sn − Sn−1= i pytanie jak podstawiam wychodzie mi ze |
| |
| | (n+2)(n−1) | |
| | 1 | |
a w odpowiedziach jest |
| |
| | (n+1)(n−2) | |
8 gru 20:29
załamany :(: masz bład w 2 linijce −1+2 to jest 1 czyli tam powinno byc +1
8 gru 20:30
8 gru 20:30
załamany :(: juz wiesz ?
8 gru 20:34
po: tak teraz wyszło wielkie dzięki
8 gru 20:34