Stereometria- walec! Pomocy!!!!
paniA: Przekątna przekroju osiowego walca jest trzy razy dłuższa od jego wysokości. Oblicz stosunek
długości przekątnej prostokąta powstałego po rozwinięciu powierzchni bocznej tego walca do
wysokości tego walca.
8 gru 18:51
paniA: Przekątna przekroju osiowego walca jest trzy razy dłuższa od jego wysokości. Oblicz stosunek
długości przekątnej prostokąta powstałego po rozwinięciu powierzchni bocznej tego walca do
wysokości tego walca.
8 gru 19:26
dero2005:

k = 3h
d =
√k2 − h2 =
√(3h)2 − h2 =
√9h2 − h2 =
√8h2 = h2
√2
D
2 = (πd)
2 + h
2 = (π*2
√2 h)
2 + h
2 = h
2(8π
2+1)
D = h
√8π2+1
8 gru 19:41
paniA: Dzięki

!
8 gru 19:54