pomocy
biskit: Wykaż meodą indukcji matematycznej, że dla każdej liczby naturalnej n, spełniającej podany
waunek, zachodzi nierównośc:
a) 3n+1>4n+7 dla n≥2)
b) 4n−1≥3n2 + 5 dla n≥4)
8 gru 18:38
biskit: nie wiem jak zrobic dowód
pomóżcie
8 gru 18:39
załamany :(: zaczynasz od sprawdzenia w pod a) dla n=2
8 gru 18:52
biskit: sprawdziłam i L>P story i co dalej
8 gru 18:56
załamany :(: teraz robisz załozenie indukcyjne umiesz to robic ?
8 gru 18:58
biskit: no tak zrobiłam
ale nie wiem jak to udowodnic
8 gru 18:59
załamany :(: zobacz teraz wychodzisz z tego ze musisz udowodnic dla k+1
czyli masz 3
k+2=3*3
k+1>3*(4k+7)=12k+21>4k+11 czyli 3
k+2>4(k+1)+7
ja bym to tak robił przynajmniej jak ktos widzi bład to pisac
8 gru 19:09
biskit: ok a to drugie?
8 gru 19:17