plissss
kaktusik: Punkty A,B,C są niewspółliniowe. Kąt przyległy do kąta ABC ma miarę dwa razy większą od miary
kąta BAC. Uzasadnij,że trójkąt ABC jest trójkątem równoramiennym.
8 gru 18:45
PanJan:

A+B+C=180
2A+B=180
−−−−−−−−−−−−−−
A+B+C=2A+B
co daje po redukcji
A=C
−−−−−−−−−−−−−−
2 katy maja taka sama miare, czyli trojkat ABC jest rownoramienny.
28 lut 23:19
PanJan:

A+B+C=180
2A+B=180
−−−−−−−−−−−−−−
A+B+C=2A+B
co daje po redukcji
A=C
−−−−−−−−−−−−−−
2 katy maja taka sama miare, czyli trojkat ABC jest rownoramienny.
28 lut 23:19