fizyka
Dominika: Takowe zadanie z fizyki
Oblicz jaka powinna być liczba ogniw o siłach elektromagnetycznych 1, 5 V i oporach
wewnętrznych 0.02 om, które należy połączyć szeregowo aby z baterii otrzymanej w ten sposób
spiętej oporem 2 om otrzymać na tym oporze napięcia 5 v
Mam mały problem z tym zadaniem. Nie wiem jak za to się zabrać

na pewno należy skorzystać z drugiej zasady kirchoffa. Suma sił elktromotorycznych jest równa
sumie spadków napięć. wzór na opór R= u/i prawo ohma dla obwodu rzeczywistego i = u / R+r
opór wewnętrzny czyli opór żródła.
proszę o pomoc
Gustlik:

Prawo Ohma dla obwodu zamkniętego:
gdzie:
I − natężenie prądu
E − siła elektromotoryczna (SEM) ogniwa
r − opór wewnętrzny ogniwa
R − opór odbiornika
Traktujemy taki obwód tak, jakby opór wewnetrzny ogniwa był włączony szeregowo z odbiornikiem.
Jeżeli bateria składa się z n ogniw, to SEM = n*E, a r
cał=n*r
Prawo Ohma będzie wyglądało tak:
Spadek napięcia na oporach wewnętrznych ogniw:
ΔU=I*nr
nE=U+ΔU
nE=U+Inr
nE−U=Inr /:nr
Porównuję nateżenia prądu:
| nE | | nE−U | |
| = |
| ⇒ n=...dokończ... |
| R+nr | | nr | |